Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

ΜΟΝΑΔΑ LNG ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Αφύπνιση τώρα!


Τι έχουμε να κερδίσουμε από αυτή την επένδυση;

 

 

Μέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός συνδετήριος αγωγός IGB, αλλά και η πλωτή πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου «Aegean LNG», στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Την Τρίτη, η συνάντηση που οργανώνει το ΤΕΙ Καβάλας με τη ΔΕΠΑ, παρόντος και του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρία, Χάρη Σαχίνη, στο γραφείο του προέδρου του ιδρύματος Νάσου Μητρόπουλου, είναι μια αρχή για

να ενημερωθούμε για το τι θα γίνει και να πάρουμε τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν και τα οποία δεν είναι και λίγα. Σύντομα, θα πρέπει να γίνει και μια ανοιχτή προς όλους διαδικασία, ίσως μια ημερίδα, όπου εκεί θα τεθούν όλα τα ζητήματα για να δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις. Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο τα τουριστικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδεικνύονται γύρω από αυτή την επένδυση αλλά και μια σειρά οικονομικά θέματα, τα οποία πρέπει να ξεκαθαριστούν για να ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουμε ως τοπική κοινωνία από μια επένδυση αυτού του είδους. Αν έχουμε να περιμένουμε κάτι και δεν είμαστε απλά ένας κρίκος στην αλυσίδα μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς κανένα όφελος.

Σαφώς και το σημαντικότερο ζήτημα είναι το περιβαλλοντικό και οι επιπτώσεις του στην τουριστική εικόνα της περιοχής, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μια επένδυση αυτού του είδους – κατά γενική ομολογία – δεν έχει να προσφέρει πολλά σε θέσεις εργασίας. Επιπλέον σε μια εσωτερική αγορά που φθίνει η χρήση του φυσικού αερίου, τι νόημα έχει μια επένδυση που απλά θα εξυπηρετεί τη βαλκανική ενδοχώρα; Και αν είναι να την δεχθούμε ποιά θα είναι τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή μας και σε ποιό βαθμό θα καλύψουν την όποια ζημιά προκύψει από την φιλοξενία μιας μονάδας LNG; Όλη η καβαλιώτικη κοινωνία περιμένει απαντήσεις.