Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η ΚΑΒΑΛΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ


100 χρόνια σύγχρονης ιστορίας γεμάτοι αγώνες και ελπίδες

 

 

Λαός και αρχές συμμετείχαν θες το απόγευμα στην κορυφαία εκδήλωση για τον επετειακό εορτασμό  των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης

 

 

 

Με κάθε επισημότητα και ιδιαίτερη λαμπρότητα η Καβάλα γιόρτασε χθες το απόγευμα την 100η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον βουλγαρικό ζυγό κατοχής. Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με κυρίαρχη την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού που είχε την τιμητική του, λαός και αρχές απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας και θυμήθηκα τα ιστορικά γεγονότα της 26ης Ιουνίου 1913 οπότε και ο ελληνικός στόλος αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Καβάλας, σηματοδοτώντας έτσι την απελευθέρωση της πόλης.

 

Την εκδήλωση, στην οποία δόθηκε η ονομασία «Πορεία Μνήμης και Ελευθερίας», άνοιξε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και ακλούθησε η ελληνική σημαία που την κρατούσαν έξι παιδιά περιστοιχισμένα από τιμητικό  άγημα αποτελεούμενο από ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι τοπικές αρχές διέσχισαν πεζοί την οδό Κουντουριώτου μέχρι το παλιό δικαστήριο όπου πήραν τις θέσεις τους στην εξέδρα που είχε στηθεί.

 

Ακλούθησε η διέλευση των τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων και των σχολείων όλων των βαθμίδων συνοδευόμενα από τη μπάντα του Δήμου και της Τοπικής Ενότητας Κρηνίδων. Η «Πορεία Μνήμης και Ελευθερίας» ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων από την ΧΧ Μεραρχία Τεθωρακισμένων και από το αεροπορικό απόσπασμα Χρυσούπολης.

 


Αμέσως μετά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων (λιοντάρι) και έγινε κατάθεση στεφάνων. Με την ολοκλήρωση της τελετής ο δήμαρχος Καβάλας ανέγνωσε το διάγγελμα του πλωτάρχη Κριέζη όταν αυτός κατέλαβε την πόλη στις 26 Ιουνίου 2013.

 

Ακολούθησε το μήνυμα του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού υποναύαρχου Παναγιώτης Παστουρέα ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Πολεμικό Ναυτικό έχει την τιμή να εορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913. Πριν από ένα αιώνα ο Ελληνικός Στόλος σήκωσε τις άγκυρες για ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια στην Ιστορία του, με γνώμονα το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, προσδίδοντας έτσι στην πατρίδα μας πρωταγωνιστική θέση στα Παγκόσμια γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής. Η Ελλάδα με το Στόλο της αποτελούσε το μοναδικό κράτος της Βαλκανικής συμμαχίας, που μπορούσε να αντιπαρατεθεί στον Οθωμανικό Στόλο. Το υποτυπώδες οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της εποχής εκείνης, καθιστούσε τις θαλάσσιες μεταφορές ουσιαστικά το μοναδικό μέσο μετακίνησης στρατευμάτων και εφοδίων από την Ανατολία προς τη Βαλκανική Χερσόνησο. Επομένως, ο έλεγχος του Αιγαίου ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου. Τα Πολεμικά μας Πλοία κυριαρχώντας στο Αιγαίο, απαγόρευσαν οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση Οθωμανικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος του Οθωμανικού Στρατού, να παραμείνει καθηλωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων στα Μικρασιατικά Παράλια».

 


«Άρα λοιπόν», συνέχισε ο υπαρχηγός του ΓΕΝ, «το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελώντας ουσιαστικά το ισχυρό χαρτί στα χέρια του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο όχι μόνο για την είσοδο της χώρας μας στη Βαλκανική Συμμαχία, αλλά και στην απελευθέρωση της χώρας. Η Ελλάδα διπλασιάστηκε τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, συμπεριλαμβάνοντας στην επικράτειά της μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και η Καβάλα. Την επέτειο αυτού του γεγονότος εορτάζουμε σήμερα, αποτίοντας φόρο τιμής στα ηρωικά πληρώματα του Στόλου και στον επικεφαλής του Ναυτικού αγήματος Πλωτάρχη Αντώνιο Κριεζή, που επισφράγισε την απελευθέρωση της πόλης. Η περίοδος προ Βαλκανικών Πολέμων έχει αρκετές ομοιότητες με τη σημερινή. Η Ελλάδα προερχόμενη από τον ατυχή πόλεμο του 1897 αιμορραγούσε οικονομικά, ήταν πνιγμένη στα δάνεια, το ηθικό ήταν χαμηλό και στον πληθυσμό επικρατούσε κατήφεια και εσωστρέφεια. Παρόλα αυτά, την κρίσιμη στιγμή, η χώρα μας ανόρθωσε το ανάστημά της, στηριζόμενη σε ευπατρίδες όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ που συνεισέφερε στην αγορά ομώνυμου Θωρηκτού, σε πολιτικούς όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος οραματίστηκε μια μεγάλη Ελλάδα και σε ναυμάχους με ψυχή όπως ο Παύλος Κουντουριώτης».

 

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά τους ο υποναύαρχος σημείωσε: «Αντλώντας λοιπόν δύναμη από το παρελθόν και στηριζόμενη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας που βοήθησαν να ξεπεραστούν όλοι οι σκόπελοι στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας μας, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Τέλος, θα ήθελα, κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, να αναφερθώ στη γνωστή αποστροφή του λόγου του Θεμιστοκλή, λίγο πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που συμπυκνώνει την πορεία και τη μοίρα του έθνους μας ανά τους αιώνες: Έχομεν Γήν και Πατρίδα, όταν έχομεν πλοία εις την Θάλασσαν».

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την έπαρση της σημαίας, την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και την ρήξη πυροτεχνημάτων.