Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΒΦΛ


Γ. Τσάρας: «Θα πουλούσαμε μόνο σε άνθρωπο που γνωρίσει από λιπάσματα»

 

 

Οι φήμες, οι συζητήσεις και το παρασκήνιο γύρω από το ενδιαφέρον της ρωσικής Stoygazmontaz για τη ΒΦΛ

 

 

 

Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, που αποκαλείται και «βασιλιάς του αρκτικού κύκλου» εξαιτίας των δραστηριοτήτων του στη συγκεκριμένη περιοχή, φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» να είναι ένας εκ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του εργοστασίου λιπασμάτων της ΒΦΛ στη Νέα Καρβάλη.

Η περιουσία του Ρώσου μεγιστάνα υπολογίζεται στα 3,3 δισ. δολάρια, η οποία χτίστηκε, στηριγμένη στη Stoygazmontaz, μια εταιρεία που παράγει σωλήνες για τους αγωγούς της Gazprom.

Ο Ρότενμπεργκ κατέχει τον κολοσσό παραγωγής λιπασμάτων MinUdobrenjia και ένα εργοστάσιο αμμωνίας στη ρωσική Άπω Ανατολή. Η ΒΦΛ πραγματοποιεί εξαγωγές 400.000 τόνων τον χρόνο, κάνοντας έναν κύκλο εργασιών 100-110 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι αν και κατά πόσον τα σημερινά συμβόλαια που έχει για προμήθεια αερίου θα διατηρηθούν και μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ...

Οι Ρότενμπεργκ ενδιαφέρθηκαν για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Νέα Καρβάλη. Μια επιχείρηση που αποτελεί το «μήλον της Εριδος», κυρίως λόγω της θέσης της στα «οικόπεδα» που περνούν οι διάφοροι αγωγοί φυσικού αερίου. Για λογαριασμό των Ρότενμπεργκ, ένας Έλληνας σύμβουλος και μια γερμανική εταιρεία συμβούλων επισκέφθηκαν ελληνικές τράπεζες για να εξετάσουν αν είναι δυνατόν ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεων της ΒΦΛ προς τις τράπεζες.

Για όλα τα παραπάνω, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στο «Χ» ο πρόεδρος του εργοστασίου της ΒΦΛ, Γιάννης Τσάρας, ο οποίος σημείωσε ότι έχει δόση αλήθειας το δημοσίευμα της «Καθημερινής», αποκάλυψε ότι η Stoygazmontaz ενδιαφέρθηκε για την ELFE, ενώ ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη παραχώρηση θα γίνει μόνο σε άνθρωπο που γνωρίζει από παραγωγή λιπασμάτων.

«Δόση αναληθείας και αληθείας υπάρχει στο δημοσίευμα. Αναληθείας, επειδή μιλάμε με Ρώσους, Ουκρανούς, όποιον έρχεται να μας δείξει το ενδιαφέρον του. Δεν έχουμε καταλήξει πουθενά. Πέραν των οικονομικών, κοιτάμε και όλα τα υπόλοιπα. Περιμένουν οι υποψήφιοι επενδυτές τι θα γίνει με τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Προσωπικά, πιστεύω πως το θεωρούν πακέτο. Όχι εμάς, αλλά γενικότερα. Αν προωθηθούν ρωσικά συμφέροντα στη ΔΕΠΑ, τότε θα υπάρξουν κι άλλες επενδύσεις στην περιοχή μας. Αν όχι, θα το ξανασκεφτούν», είπε αρχικά ο κ. Τσάρας.

 

«Πωλείται υπό συνθήκες»

 

Ο διευθυντής του εργοστασίου της ELFE είπε ότι το ενδιαφέρον των Ρώσων για την περιοχή δεν είναι τωρινό και υπενθύμισε τις συζητήσεις για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Πέρα και έξω από το δημοσίευμα, το οποίο δε διάβασα αναλυτικά, έχει δόση αλήθειας, αφού η Stoygazmontaz είναι μια από τις εταιρείες που ήρθαν για να μας δουν. Υπάρχουν εταιρείες μεγαλύτερες και χειρότερες από αυτήν που έχουν ενδιαφερθεί» και ερωτηθείς για το αν η ELFE πωλείται, απάντησε:

«Υπό συνθήκες πωλείται. Είναι πολλά που πρέπει να δούμε. Καταρχάς να είναι “λιπασματάς”. Να δραστηριοποιείται στον χώρο του λιπάσματος. Να μην αισθανθεί κανείς ότι πωλείται σε fund, που θα χρησιμοποιήσουν την εταιρεία και τους χώρους της για άλλες χρήσεις, επειδή βρίσκεται σε “οικόπεδα” που περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει ως έχει. Μπορεί η ELFE να έχει και παράλληλες δραστηριότητες λόγω του φυσικού αερίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όμως να ξέρετε ότι δεν είναι τόσο επικερδής για επιχειρηματίες αυτού του βεληνεκούς. Είναι μια ακριβή επένδυση, αφού είναι ιδιαιτέρως υψηλή η παρούσα τιμή του φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε».

Όσο για το αν υπάρχει τίμημα στο πωλητήριο της ELFE τη δεδομένη χρονική στιγμή και σε ποιο ύψος μπορεί να φτάνει, ο κ. Τσάρας τόνισε: «Δεν υπάρχει ή μάλλον δε θα το πω. Έχουμε κάνει μελέτη, επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο βλέπει και η ΔΕΠΑ με την KPMG, που έχει τοποθετήσει η ίδια. Είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων μια ενδεχόμενη πώληση. Πως θα διαχειριστείς τα δάνεια, τα παλιά χρέη. Είναι και η κερδοφορία που αρχίζει να δημιουργεί η Β.Φ.Λ. από δω και πέρα. Υπάρχουν περίοδοι που κατρακυλά η τιμή του λιπάσματος. Τώρα, είμαστε σε μια τέτοια περίοδο σε εσωτερικό και εξωτερικό, που κάνει δύσκολη την πώληση, όχι όμως και σε τέσσερις μήνες».

Σχετικά με το αν η εταιρεία τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τη ΔΕΠΑ (το χρέος παραμένει περίπου στα 80 εκατ. ευρώ) και τις τράπεζες με τα δάνεια που είχε λάβει η ΒΦΛ κατά το παρελθόν, ο κ. Τσάρας ήταν σαφής: «Όπως ακούτε κι ενημερώνεστε, είμαστε συνεπείς. Τηρείται ο διακανονισμός με τη ΔΕΠΑ, έχουμε κάνει συμφωνία, όχι μόνο με την Τράπεζα Αττικής, αλλά και τις υπόλοιπες, ώστε να ικανοποιήσουμε ότι είναι ληξιπρόθεσμο και να εξυγιάνουμε την εταιρεία».

 

Γ. Τσιμενίδης: «Παλιά ιστορία η Stoygazmontaz»

 

Για παλιά ιστορία έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΒΦΛ, Γιώργος Τσιμενίδης, επισημαίνοντας δε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχει ο ίδιος, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει ατονήσει.

«Είναι μια παλιά ιστορία, που κρατάει πάνω από ένα χρόνο. Υπήρξαν ενδιαφερόμενοι για τη ΒΦΛ, μεταξύ αυτών και οι Ρώσοι της Stoygazmontaz. Η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε από τη διοίκηση πριν το Πάσχα ήταν ότι έχει ατονήσει η συνομιλία για τις πωλήσεις. Το ενδιαφέρον, όμως, συνεχίζει να υφίσταται. Είναι ένα δημοσίευμα, που συνδέεται κατά την άποψη μου με την πώληση της ΔΕΠΑ, όπου οι δύο μεγαλύτερες πλειοδότριες εταιρείες είναι από τη Ρωσία. Είναι δικές μου σκέψεις και ίσως από κει πηγάζει το ρεπορτάζ της Καθημερινής».

Ερωτηθείς για το αν το δημοσίευμα έρχεται σε μια περίοδο για να υπενθυμίσει ότι υπάρχει μια εταιρεία λιπασμάτων, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ξένες επενδύσεις, ο κ. Τσιμενίδης είπε ότι «οτιδήποτε και να υποθέσεις, ίσως είναι πραγματικότητα. Το μαγαζί είναι “γωνία”. Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον. Ωστόσο, αν η εταιρεία ήθελε να πουλήσει, δεν ξέρω αν θα μας ενημέρωνε κιόλας. Το κλίμα είναι θετικό για επενδύσεις».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε ότι όλοι οι διακανονισμοί της εταιρείας τηρούνται απαρέγκλιτα, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο κ. Τσάρας.