Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοσιογράφος της Washington Post έκανε τη διαφορά: Αντί για ...Μύκονο, πήγε Καβάλα



Απρόσμενη προβολή για την Καβάλα

Πραγματική έκπληξη για την Καβάλα και γενικότερα για την  Βόρεια Ελλάδα το φιλοξενείται στις ηλεκτρονικές σελίδες της Washington Post, πολλώ δεν αν γι’ αυτή την προβολή δεν έχει χρεωθεί το δημόσιο ταμείο ούτε ένα ευρ. Ο εναλλακτικός δημοσιογράφος της εφημερίδας ψάχνοντας το
διαφορετικό απέφυγε τις κλισέ ελληνικές Κυκλαδίτικες διαδρομές και χάραξε πορεία για πιο ανεξερεύνητους τουριστικούς τόπους. Η Καβάλα και οι Πρέσπες ήταν τα σημεία που τράβηξαν το ενδιαφέρον του.
«Η Βόρεια Ελλάδα είναι ιδανική για τους αναποφάσιστους», ξεκινά το κείμενο «είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση στις ηλιόλουστες παραλίες του Αιγαίου και για εξερευνήσεις στους ορεινούς όγκους των Βαλκανίων».

Ο Nick Danforth, γιατί περί αυτού πρόκειτε ταξίδεψε στην ευρύτερη περιοχή μαζί με την αγαπημένη του, που προτιμούσε την πρώτη «ασχολία» και τον πατέρα του ο οποίος επέλεξε τα βουνά. Το οδοιπορικό εξυμνεί τις ομορφιές της Καβάλας με το «απρόσιτο κάστρο», που συνδυάζει την ιστορία με την αρχιτεκτονική. Ο επόμενος προορισμός της παρέας ήταν το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών. «Οι Πρέσπες διαθέτουν ένα από τα πάρκα- ναυαρχίδα της διασυνοριακής Ευρώπης, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για πεζοπορία....».

Το ταξίδι σε Καβάλα και Πρέσπες πιθανότατα ξεκινά επιλέγοντας για ορμητήριο την Θεσσαλονίκη, σημειώνει ο δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας την συμπρωτεύουσα ως μια από τις πιο ερωτικές πόλεις της Ευρώπης.

Για την Καβάλα ακόμη σημειώνει ότι είναι ένα λιμάνι δεμένο με τον καπνό και προσθέτει ότι «Όσον αφορά την ιστορία και την αρχιτεκτονική , η Καβάλα είναι ένας τέλειος συμβιβασμό ανάμεσα στην Ελλάδα , για την οποία ο πατέρας μου επέμενε ήταν το σημείο συνάντησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην εποχή του , και την Τουρκία». Επίσης αναφέρει ότι «Στην Καβάλα , οι ντόπιοι βεβήλωσαν τον τάφο της μητέρας του Αλή, στήθηκε ένα γιγαντιαίο άγαλμα προς τιμήν του « ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο Ιμαρέτ που από πτωχοκομείο έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας, για το οποίο επίσης μιλάει με καλά λόγια.

Πηγή:  Washington Post