Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ: Μαζικό το «παρών» από τους καθηγητές

Στο 95% έφτασε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Καβάλας χθες πρώτη μέρα των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών που προκήρυξε η Ο.Λ.Μ.Ε.

 


Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, κατά τη χθεσινή (πρώτη) μέρα των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών που εξήγγειλε η Ο.Λ.Μ.Ε., αντιδρώντας στις εξαγγελίες ης κυβέρνησης για κινητικότητα, απολύσεις, διαθεσιμότητα, καθώς και τη σύσταση του «νέου σχολείου».

Τόπος συγκέντρωσης για άλλη μια φορά η πλατεία του Καπνεργάτη, ενώ «παρών» φώναξαν πολλοί μαθητές και φοιτητές στη διάρκεια της κινητοποίησης. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι συνδικαλιστές, τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών άγγιξαν το 95%!

Περίπου στις 11.30 ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας με συνθήματα από εκπαιδευτικούς και μαθητές κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, ενώ πραγματοποιήθηκε και καθιστική διαμαρτυρία.

Στον απεργιακό κλοιό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα το πρωί και οι δάσκαλοι, μετά την απόφασή να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, ενώ σήμερα λήγει η 48ωρη κινητοποίησή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που ξεκίνησε χθες.

 
 

«Δίνουμε μια πρώτη απάντηση»

 

Στις δηλώσεις που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, Σοφία Φιλιππίδου, ανέφερε ότι «η απεργία στην Καβάλα είναι καθολική. Οι καθηγητές δίνουν μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση. Λέμε στον ελληνικό λαό ότι θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σχολείο. Καλούμε τους πολίτες σε συστράτευση και ενημέρωση για το τι σημαίνει “νέο σχολείο”, που στην ουσία “πετάει έξω” από την εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και δημιουργεί ένα τεράστιο εξεταστικό κέντρο, χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για το περιεχόμενο της γνώσης, ούτε για το πώς θα διδάσκονται οι μαθητές. Παλεύουμε ακόμη για να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι συνάδελφοι μας και δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο εμπαιγμούς και κοροϊδίες, όπως και τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Δε δεχόμαστε ξανά οτιδήποτε γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, όπου μας βρίσκει σε άδεια και δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Αυτή είναι μια πρώτη απάντηση και καλούμε όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, καθώς και τους ανέργους να αγωνιστούν μαζί μας». 

 

«Προετοιμασία για εργαζόμενους με μισθούς πείνας»

 
Εκπροσωπώντας τη γραμματεία εκπαιδευτικών Π.Α.ΜΕ. Καβάλας, ο Χρήστος Ποτόλιας υπογράμμισε ότι είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των καθηγητών που αγγίζει το 95% και συμπλήρωσε ότι «σε αυτήν την απεργία καταφέραμε να βάλουμε το στίγμα και το τι ακριβώς διακυβεύεται. Αυτό που προωθεί η κυβέρνηση και ψήφισε πριν μερικές ημέρες είναι το “νέο σχολείο”, το “νέο λύκειο”. Θα οδηγούν τους μαθητές σε ένα διαρκές κυνηγητό εξετάσεων για να μπουν στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα οι οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, να τα στέλνουν στα τεχνικά λύκεια, όπου η γενική εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Στην ουσία ετοιμάζουν τους αυριανούς εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι και με αμοιβές πείνας».

 

 

«Μπροστάρηδες οι εκπαιδευτικοί»

 
Για τη χθεσινή συγκέντρωση μίλησε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ως εκπαιδευτικός, δηλώνοντας στα τοπικά μέσα πως «βρίσκομαι τριάντα χρόνια στην εκπαίδευση και διαπιστώνω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση. Τους καθηγητές δεν τους αντιμετωπίζουν ως οντότητες και ως δασκάλους, αλλά ως μονάδες, κάτι που αποτελεί το στοιχείο που οδήγησε τους εκπαιδευτικούς στην καθολική απεργία. Ήταν εξοργιστική η στάση του υπουργού σε όλο αυτό το διάστημα από τον Μάη μέχρι σήμερα, καθώς στην πρώτη φάση επιστράτευσε την πρόθεσή μας να απεργήσουμε και σήμερα, λίγο πριν την απεργία, προδίκασε την αποτυχία της, “βιάζοντας” το αυτόβουλο της ανθρώπινης φύσης. Αυτό ήταν εξοργιστικό. Η αλαζονεία της σημερινής εξουσίας είναι γνώρισμα μιας απερχόμενης εξουσίας. Εδώ η αλαζονεία δείχνει ότι αυτό το πολιτικό μόρφωμα μετρά τις τελευταίες στιγμές του. Οι εκπαιδευτικοί θα είναι μπροστάρηδες σε αυτόν τον νέο δρόμο που ανοίγεται για τον τόπο».