Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ξενοφών Κροκίδης: “Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό”



Τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου για το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης


Από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος που έχει σαν στόχο του την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα ασφάλισης. Ο λόγος για το “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης” (ΕΕΠ), ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 χρόνων που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, και το οποίο (όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του, http://www.healthvoucher.gr/) “επιτρέπει στους ασθενείς να ωφεληθούν με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, παρακολούθησης
και αγωγής υγείας”.
 Δικαιούχοι του προγράμματος αυτού είναι ασθενείς που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δήλωσαν το 2012 ατομικό εισόδημα ως έως 12.000€ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ (έγγαμοι). Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν είτε να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την σχετική αίτηση (στην ιστοσελίδα του προγράμματος) είτε να αποταθούν στα ΚΕΠ.

Στην περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή (καθώς υπάρχει σειρά προτεραιότητας), ο κάτοχος του ΕΕΠ μπορεί

             να εξεταστεί δωρεάν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, και
             να παραπεμφθεί (κατόπιν αξιολόγησης) για μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, ανάλογα με την περίπτωση. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται είτε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας είτε σε διαγνωστικά κέντρα που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Το πρόγραμμα, επίσης, προβλέπει την έκδοση ΕΕΠ για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση Κύησης. Στην περίπτωση αυτή, οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι οι εξής:

             Ιατρικές εξετάσεις σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία ή ιδιωτικούς γιατρούς
             Δυνατότητα παραπομπής για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης καθ'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
             Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων
             Αξιολόγηση/διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ότι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την ωφελούμενη.

Ξενοφών Κροκίδης: “Σταγόνα στον ωκεανό”

Είναι, όμως, τόσο ρόδινα τα πράγματα όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό; Η απάντηση που έδωσε στο “Χ” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης είναι αρνητική, καθώς όπως επισημαίνει “το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο 200.000 πολίτες, ενώ θα έπρεπε να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερους. Όταν το ποσοστό ανεργίας έχει αγγίξει το 27,9% και οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ανέλθει στο 1,5 εκατομμύριο, καταλαβαίνετε ότι το πρόγραμμα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Να σκεφτείτε ότι δεν καλύπτει ούτε καν την νοσηλεία σε νοσοκομείο, έσω και για μια μέρα.”

Ο κ. Κροκίδης, μάλιστα, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι το όλο πρόγραμμα μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται στο Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο, δεν δίστασε να επισημάνει ότι “υπάρχουν πολλοί γιατροί που δείχνουν απροθυμία να δεχτούν το ΕΕΠ καθώς δεν το θεωρούν άξιο αναφοράς.”