Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μ. Ρήγας: «Δεν ήταν ξεχασμένο σχέδιο ο κόλπος Ορφανού»


«Ο Πρίνος τελειώνει και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος της Energean Oil & Gas και της KAVALA OIL - Σε εξέλιξη η δεύτερη γεώτρηση στον Πρίνο

 

 
Μόνο ξεχασμένα δεν ήταν τα σχέδια της Ενεργειακής Αιγαίου για την έρευνα υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού, όπως ανέφερε χθες με δηλώσεις του στο «Χ» ο Μαθιός Ρήγας.
Ο πρόεδρος της Energean Oil & Gas σημείωσε ότι η περιοχή εκείνη εμφανίζει ενδιαφέρον από το 1960, για την οποία θα απαιτηθούν νέα σεισμικά, ώστε να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει κάποιο πετρελαιοφόρο ή αεριοφόρος
σχηματισμός, ενώ χαρακτήρισε ευχάριστη την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ να ανοίξει τη διαδικασία.

Ο «Πρίνος» τελειώνει


«Δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι τα σχέδια μας ήταν ξεχασμένα, όμως για να καταλαβαίνει κι ο κόσμος, αυτή τη στιγμή δεν έχει κριθεί τίποτε απολύτως. Εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για μια περιοχή και το ΥΠΕΚΑ απάντησε ότι θα εξετάσει το αίτημά μας. Για δικούς του λόγους έβγαλε αυτή την ανακοίνωση και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες. Ξέρετε, “από το ξεκινάω” μέχρι to “φτάνω στο τέρμα” σε αυτή χώρα χρειάζεται να μεσολαβήσει πολύς χρόνος. Θα υπενθυμίσω ότι ήδη έχει περάσει 1,5 χρόνος στην υπόθεση του Open Door. Δεν έχει γίνει κάτι δραματικό. Από το να πάρουμε τα μπλοκ έως να βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θα περάσει μεγάλο διάστημα. Είναι θετικό, ωστόσο, ότι το ΥΠΕΚΑ ξεκινάει αυτή τη διαδικασία».
Αναφορικά με το αν μπορεί να δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με το γεωτρητικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχουν οι δύο αυτές περιοχές, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά απολύτως τίποτα. «Έχουμε ενδιαφέρον, επειδή είναι κοντά στη λεκάνη του Πρίνου. Επομένως, υπάρχει γεωλογική συνέχεια. Γνωρίζουμε την περιοχή, έχουμε τον εξοπλισμό, τώρα ψάχνουμε να βρούμε την επόμενη μέρα. Ο Πρίνος τελειώνει κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αν δε βρούμε καινούργιο πετρέλαιο, θα έρθει η μέρα που ο Πρίνος θα σταματήσει να βγάζει πετρέλαιο. Κάνουμε τις καινούργιες γεωτρήσεις για να κρατηθούμε στη ζωή. Η παραγωγή βρίσκεται ημερησίως στα 1700 βαρέλια περίπου. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις μακροχρόνιες βλέψεις της εταιρείας μας. Αν δε βρεθεί η επόμενη μέρα και δεν το καταλάβει η κυβέρνηση, τότε θα προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις για να είμαστε βιώσιμοι».

 

Τα επόμενα βήματα


Ο Μ. Ρήγας μίλησε και για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί στο εξής για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, με την κυβέρνηση βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας να είναι υποχρεωμένη να στείλει επίσημη ανακοίνωση στην εφημερίδα ευρωπαϊκών κοινοτήτων ότι η περιοχή είναι διαθέσιμη για έρευνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος, τότε οι εταιρίες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A., που υπέβαλαν από κοινού στο υπουργείο Ενέργειας αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων, θα επιχειρήσουν στον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο Ορφανού.

Όσο για το ενδιαφέρον σε εκείνες τις δύο περιοχές, αυτό κρατάει από τη δεκαετία του 1960, όταν ήταν σε χέρια ξένων εταιρειών, οι οποίες έκαναν έρευνες. Στη συνέχεια, οι περιοχές αυτές πέρασαν στη ΔΕΠ-ΕΚΥ (θυγατρική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ.), με τον κ. Ρήγα να δηλώνει ότι ο Θερμαϊκός κόλπος εμφανίζει ενδιαφέρον μετά τη γεώτρηση στην Επανομή και τα ευρήματα για ύπαρξη φυσικού αερίου, όμως δεν ήταν μεγάλος ο όγκος για τα δεδομένα της εποχής. «Υπάρχει ένα πετρελαϊκό σύστημα, εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στην Επανομή κι αυτό μας δίνει το έναυσμα για έρευνες για ύπαρξη αεριοφόρου ή πετρελαιοφόρου σχηματισμού».

Όσο για τα σεισμικά των κόλπων Ορφανού και Θερμαϊκού, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι υπάρχουν παλιά δεδομένα, δισδιάστατα και είναι σαφές ότι για οποιαδήποτε ανάλυση, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει κάτι από την αρχή.


Σε εξέλιξη η δεύτερη γεώτρηση στον Πρίνο

 
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης στον Πρίνο, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δεύτερη γεώτρηση, η ΡΒ-34, που θα διαρκέσει για περίπου 30-40 μέρες, με τον πρόεδρο της Kavala Oil να επισημαίνει ότι τότε θα έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα από την πορεία των γεωτρήσεων. «Αυτές είναι γεωτρήσεις μέσα στον Πρίνο. Δεν είναι καινούργια κοιτάσματα, αλλά επιχειρούμε σε περιοχές με εγκλωβισμένο πετρέλαιο και θα αυξήσουν τη σημερινή παραγωγή της εταιρείας. Επομένως, το πλάνο πηγαίνει, όπως είχαμε αρχικά πει, με κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως σε όλα τα έργα».