Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σε αργία τέθηκε ο πρωην δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης

Σε αργία τέθηκε ο πρώην δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης, ο οποίος παύεται από τη θέση του δημοτικού συμβούλου που έχει σήμερα. Πρόκειται για μία απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάσης Καρούντζος.
Η απόφαση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς σε άλλες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές αργίας σε αιρετούς σε πολύ πιο μικρό χρονικό διάστημα. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η αργία Μερέση να προκύπτει 8 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 και μάλιστα –προφανώς ακούσια- να καθορίζει και την προεκλογική ατζέντα.


Το διατακτικό της επίμαχης απόφασης αναφέρει:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. «Θέτουμε σε αργία τον κ. Ελευθέριο Μερέση του Ιωάννη, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Θάσου, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 247/2011 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης και μέχρι την έκδοση αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει, οπότε αίρεται αυτοδικαίως το μέτρο της αργίας και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα.

2. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητάς του ως Δημοτικού Συμβούλου, την οποία απέκτησε από την παραπάνω ορκωμοσία του.

Η απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ποινή της αργίας στο Λευτέρη Μερέση υπογράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης, έχουν ληφθεί υπόψιν τα όσα προβλέπει ο κώδικας (Καλλικράτης) και η σχετική νομοθεσία.

Το σημαντικότερο έγγραφο που έπαιξε ρόλο στην απόφαση για αργία φαίνεται ότι είναι μια καταγγελία που έγινε στις 30 Μαΐου 2013 κατά του πρώην δημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου Λευτέρη Μερέση, σχετική με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης (υπ. αριθμ. 247/2011). Μετά την καταγγελία (αγνώστων λοιπών στοιχείων) που έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζήτησε από το Εφετείο Κομοτηνής περί τα μέσα Ιουνίου, να λάβει το σχετικό βούλευμα, το οποίο είναι αμετάκλητο και παραπέμπει σε δίκη τον τέως δήμαρχο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση εκείνο το βούλευμα, προέκυπτε ότι προηγούμενη δημοτική αρχή προκάλεσε ζημία στο Δήμο Θάσου, άνω των 500.000 ευρώ.