Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: Τρεις λύσεις για την προσωρινή μετεγκατάσταση της λαϊκής

Πάρκο Φαλήρου, παραλιακή επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και πλατεία Ελευθερίας οι εκδοχές που πρότεινε στους παραγωγούς ο Κ. Σιμιτσής

 

 
Τρεις λύσεις πρότεινε χθες το μεσημέρι  ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στη συνάντηση εργασίας που είχε με τους εκπροσώπους του σωματείου παραγωγών λαϊκής αγοράς Καβάλας και φορείς της πόλης, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, το ΤΕΕ-ΑΜ και την Ένωση Καταναλωτών.
Οι τρεις πιθανότερες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών λαϊκής αγοράς είναι ο χώρος στο Πάρκο Φαλήρου, η παραλιακή οδός επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και η πλατεία Ελευθερίας.
Ο κ. Σιμιτσής έκανε μια μίνι αναφορά στους δρόμους που πρόκειται να αναπλαστούν στον κέντρο της πόλης, σημειώνοντας ότι για την παρέμβαση στην Ερυθρού Σταυρού έγιναν απόπειρες από το 2010, όμως λόγω ανισορροπίας στις δύο λωρίδες κατεύθυνσης το έργο πήγε πίσω και μίλησε για όλα τα σημεία που πρόκειται να γίνουν εργασίες (Βενιζέλου, πάρκινγκ Ροδόπης-Διοικητηρίου, πάρκο Φαλήρου), με το συνολικό κόστος του έργου να φτάνει στα 3 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις προκύψει ανάδοχος από τη διαγωνιστική διαδικασία και οι υπολογισμοί είναι για τα τέλη του 2013 ή το αργότερο στις αρχές του 2014.

Στη συνέχεια ανέφερε τις λύσεις που υπάρχουν για την προσωρινή μετεγκατάσταση των παραγωγών της λαϊκής αγοράς από το πάρκινγκ του διοικητηρίου (εκεί θα πέσει άσφαλτος φιλική προς το περιβάλλον) είτε στην μπροστινή πλευρά του Πάρκου Φαλήρου (εκεί όπου τώρα διεξάγονται συναυλίες), η παραλιακή οδός επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (από το καφέ «Βεργίνα» μέχρι το καφέ «Δωδώνη») και η πλατεία Ελευθερίας (οδός Δοϊράνης-Βενιζέλου).

 

Πρόκρινε πλατεία ο Β. Λεμονίδης

Εκπροσωπώντας τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, ο πρόεδρος Βασίλης Λεμονίδης ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ότι ιδανικότερο σημείο είναι η μετεγκατάσταση στην πλατεία Ελευθερίας τόσο των παραγωγών όσο και των μικροπωλητών, ώστε να μην υπάρξει διαχωρισμός της λαϊκής αγοράς, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και επ’ ουδενί δε θα ήθελαν οι επαγγελματίες να μετακομίζει εκτός των ορίων του κέντρου της πόλης.

 

Τη λύση της παραλιακής πρότεινε ο Δημητρακές

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών λαϊκής αγοράς, Παναγιώτης Δημητρακές, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του, ανέφερε ότι η λύση της εγκατάστασης των πάγκων στην παραλιακή οδό βολεύει περισσότερο τους παραγωγούς, για να είναι το παζάρι της Καβάλας ενιαίο (μικροπωλητές-παραγωγοί), να μην υπάρξει διάσπαση της λαϊκής και σημείωσε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δε θα δημιουργηθεί κανένα κώλυμα στη μετακίνηση μέσα στην πόλη (συχνό φαινόμενο το κυκλοφοριακό τις ημέρες λειτουργίας της λαϊκής), ενώ και οι επαγγελματίες δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με το παζάρι να γίνεται στην καρδιά της πλατείας Ελευθερίας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΕΒΕ Καβάλας έθεσε το ερώτημα αν ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας παραχωρεί τον συγκεκριμένο χώρο για την προσωρινή μετεγκατάσταση των παραγωγών (για ένα τετράμηνο περίπου), μια και απαγορεύεται η λειτουργία λαϊκής αγοράς στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Απαντώντας ο Κ. Σιμιτσής, πρόσθεσε πως ο πρόεδρος του ΟΛΚ, Χ. Ηλιάδης, είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τον νόμο, ωστόσο και στην παρούσα φάση ένα μεγάλο μέρος του παρόντος χώρου που εδράζουν οι πάγκοι των μικροπωλητών και παραγωγών θεωρείται χερσαία ζώνη του λιμένα.

 

Προβληματισμός από το υπεραστικό ΚΤΕΛ

 
Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, παρουσιάστηκε αρνητικός στη λύση της παραλιακής, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να κινείται και να ψωνίζει με ασφάλεια.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Λάζαρος Βασιλειάδης, υπογράμμισε ότι με προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας, η καλύτερη λύση είναι το Πάρκο Φαλήρου (εξέφρασαν ενστάσεις οι παραγωγοί, αφού δε θα μπορούσαν να κινήσουν με ευκολία τα οχήματά τους), ενώ σημείωσε ότι μηχανικοί θα αναλάβουν να συντάξουν μελέτη για την καλύτερη λύση χωροθέτησης είτε για μόνιμη είτε για προσωρινή χρήση, εκφράζοντας κι αυτός από τη δική του πλευρά ενστάσεις για την επιλογή της παραλιακής οδού.
Ο Κ. Σιμιτσής έθιξε και ορισμένα ακόμη ζητήματα, όπως να βρεθεί ένα σταθερό ωράριο για τη λειτουργία της λαϊκής, το θέμα της καθαριότητας, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΟΛΚ για το θέμα χρήσης της παραλιακής για προσωρινή μετεγκατάσταση των παραγωγών λαϊκής αγοράς.
Ακόμη, ο δήμαρχος ανέφερε στους εκπροσώπους των παραγωγών ότι οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν από το δημοτικό συμβούλιο και θα προκριθεί η λύση που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους, χωρίς βέβαια να χωλαίνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης την ημέρα λειτουργίας του παζαριού.