Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Δράσεις για το παιδί

 

Στο πλαίσιο διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος Βουλγαρίας - Ελλάδας

 

Την επίσημη έναρξη του ευρωπαϊκού έργου εδαφικής συνεργασίας με τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection), με το ακρωνύμιο INTERSYC κήρυξαν χθες οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτό και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Καβάλας μέσω της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, η Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγείας του Κάρτζαλι και οι οργανισμοί «Nadja Centre» και «Chance» από τη Βουλγαρία και φυσικά το «Χαμόγελο του Παιδιού», που είναι και ο επικεφαλής εταίρος.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών μέσων για την προστασία των παιδιών σε κίνδυνο και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά.

 
Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ανέφερε στα τοπικά μέσα ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι 3000 παιδιά, 1500 από την ελληνική πλευρά και άλλα 1500 από τη βουλγαρική θα δεχθούν τις προληπτικές υπηρεσίες του προγράμματος, ώστε να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε σε αυτή την κρίσιμη εποχή της οικονομικής κρίσης την παιδική ηλικία».

Ο διαχειριστής του σχεδίου αυτού από την πλευρά του «Χαμόγελου του Παιδιού», Νίκος Ανδρεόπουλος, ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε διαφορετικής φύσεως φορείς για συνεργασίες. «Μια από τις κατηγορίες αυτές είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό, διότι τα αποτελέσματα των υπηρεσιών τέτοιων προγραμμάτων κεφαλαιοποιούνται μέσα στα όρια των δήμων. Εξίσου σημαντικά είναι τα συμπληρωματικά εργαλεία που θα προωθηθούν για την υλοποίηση του έργου. Πέρα από την προληπτική ιατρική, θα αναπτυχθούν εργαλεία, όπως για την εξαφάνιση των παιδιών με τη γραμμή 116000. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το Χαμόγελο του Παιδιού και στη Βουλγαρία από το «Nadja Centre». Ένα ακόμη εργαλείο είναι το Amber Alert, που ενισχύει τη δυνατότητα κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της εξαφάνισης. Τελευταίο στοιχείο είναι η προώθηση κέντρων υποστήριξης παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση. Η αναγκαιότητα για μια τέτοια υπηρεσία είναι πιο επιτακτική στις μέρες μας λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Τελευταίο στοιχείο είναι η οργάνωση σεμιναρίων, σε επαγγελματίες που δουλεύουν με παιδιά, ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Σταμάτης Ματσάγγος, εκπροσωπώντας τον δήμο Παγγαίου, ανέφερε ένα περιστατικό, όταν κατά τη φιλοξενία αντιπροσωπείας από την αδελφοποιημένη πόλη Ρέβα της Πολωνίας, τα μέλη της αποστολής έβγαλαν χρήματα από την τσέπη τους, ώστε να τα διαθέσουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», γνωρίζοντας καλά τη δράση του και τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του δήμου Παγγαίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» (www.interreg.gr).

Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών:

- Υλοποίηση ενεργειών προληπτικής ιατρικής για τουλάχιστον 3000 παιδιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία, με διάθεση του στόλου των ιατρικών οχημάτων και έμψυχου δυναμικού του «Χαμόγελου του Παιδιού» στις δύο πλευρές των συνόρων.

- Προώθηση του Κέντρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά (SEEC).

- Σεμινάρια πρώτων βοηθειών για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

- Ενίσχυση και προώθηση της τεχνολογίας των Κέντρων Στήριξης για οικογένειες σε κρίση.

- Την προώθηση ευρωπαϊκών εργαλείων μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000 και την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας για τα εξαφανισμένα παιδιά (ECAAS) στη Βουλγαρία.

- Τη διεξαγωγή μιας σειράς ενημερωτικών ενεργειών γύρω από την προστασία, την υγεία και την κοινωνική φροντίδα των παιδιών.

Η επίσημη έναρξη του έργου πραγματοποιήθηκε χθες στην Καβάλα και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015.