Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Επί ποδός τα σωματεία εργαζομένων

Ζήτησαν τη στήριξη από όλους τους κοινωνικούς φορείς – Τ. Ιωαννίδης: ««Η κρίση από οικονομική, έγινε κοινωνική»


Αποφασισμένα να εντείνουν την αγωνιστική τους δράση εμφανίστηκαν τα προεδρεία των σωματείων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Χθες το απόγευμα, οι δάσκαλοι της Π.Ε. Καβάλας είχαν γενική συνέλευση, μέσω της οποίας θα αποφασίζονταν ποια θα είναι η στάση τους από εδώ και στο εξής και αν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ κάτι αντίστοιχο θα πραγματοποιήσουν και τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων.

 

«Η κρίση από οικονομική, έγινε κοινωνική»

 

Ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Τάσος Ιωαννίδης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, αφού καταδίκασε τη φασιστική οργάνωση Χ.Α. για τη δολοφονία του 34χρονου Π. Φύσσα, τόνισε ότι η άθλια κυβερνητική πολιτική εκκολάπτει το αυγό του φιδιού και ενισχύει τον φασισμό.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι, αν και με την πλάτη στον τοίχο, ενωμένοι πρέπει να αντισταθούν στα βάρβαρα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση, στις δημόσιες υπηρεσίες τις οποίες προσπαθεί να καταβαραθρώσει.

«Οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες είναι η βάση των προηγμένων οικονομικών και κοινωνιών. Δυστυχώς, οι συνεχείς επιθέσεις στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση θα έχουν αντίκτυπο στη σημερινή και την αυριανή γενιά και θα καταστρέψουν το κοινωνικό κράτος που όλοι θέλουμε να χτίσουμε. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε όλους τους αγώνες, θα ξεκινήσουμε νέους αγώνες για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, όντας κοντά σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η κρίση από οικονομική έγινε κοινωνική και όλοι πρέπει να είμαστε επί ποδός».

Συμπληρώνοντας, ο αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, Βασίλης Ποιμενίδης, χαρακτήρισε μεγαλειώδη τη συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που υπήρξαν από την αρχή της εβδομάδας και οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και από τα παπαγαλάκια τους των κεντρικών ΜΜΕ, που εξυπηρετούν αυτή την πολιτική, έπεσε στο κενό. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, πρέπει να παλέψουμε για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς και την πολιτική που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση και εκπορεύεται από κέντρα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρέπει να ανατραπεί και είναι ιερό καθήκον όλων μας απέναντι στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας».

 

«Αποψιλωμένα τα σχολεία»

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της προέδρου της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, Σοφίας Φιλιππίδου, η οποία τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι «ο κλάδος, στον οποίο έτυχε ο ρόλος να ξεκινήσει έναν μεγαλειώδη αγώνα από τη Δευτέρα. Οι συνάδελφοι μου έδωσαν μια απάντηση-γροθιά για την κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια” των κεντρικών ΜΜΕ. Μας κατηγορούσαν ως τεμπέληδες. Οι καθηγητές λένε όχι στην κατάρρευση της παιδείας και της εξαφάνισης των κοινωνικών αγαθών. Λέμε “όχι” σε αυτό το δημόσιο σχολείο που πάει να φτιαχτεί. 50.000 παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε δύο χρόνια θα πεταχτούν έξω από τα δημόσια σχολεία. Είναι ένα σχολείο συνεχές εξεταστικό κέντρο, με τεράστιες απαιτήσεις, που μοναδικός στόχος είναι να παράγει φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι καθηγητές απεργούν και για εργασιακά ζητήματα. Χτυπηθήκαμε ανήθικα μέσα στο καλοκαίρι, από διαθεσιμότητες σε μια νύχτα, από μετακινήσεις με μισθούς πείνας. Δεν έχουμε σχολικούς φύλακες, με τα σχολεία να είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι και τα παιδιά βορά ναρκομανών ή ακόμη και παιδεραστών. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Τα σχολεία των νησιών είναι αποψιλωμένα. Απευθύνω έκκληση στους γονείς, στους μαθητές να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Κάνω έκκληση σε όλα τα σωματεία να στηρίξουν με γενναίες αποφάσεις αυτό το εργατικό κίνημα».

 

Καταρρέουν κάθε μέρα οι ΟΤΑ

 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο Καβάλας, Κώστας Γερακίνης, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ επιτελούν κοινωνικό έργο, σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, από τα παιδιά έως και τους ηλικιωμένους, σημειώνοντας πως η κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης έρχεται καθημερινά και με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού δημιουργείται ένας προθάλαμος ιδιωτικοποίησης όλων των κοινωνικών δομών, κάτι που ήδη το βλέπουμε με τη σύσταση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και την πρόσληψη ημετέρων, χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες.

 

«Ο ΟΑΕΔ δεν πρέπει να χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του»

 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Καβάλας, Νίκος Λιάτσης, μίλησε για την αναγκαιότητα συνέχισης των μέχρι σήμερα λειτουργιών και υπηρεσιών του Οργανισμού, ο οποίος απειλείται σοβαρά με το μέτρο της διαθεσιμότητας. «Καταργούνται 251 οργανικές θέσεις και βάλλονται ειδικότητες υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ζητάμε. Εργαζόμενους τεχνικής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακούς τίτλους. Ο ρόλος του ΟΑΕΔ είναι κοινωνικός, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο οι εργαζόμενες μητέρες, οι επιχειρήσεις, “τρέχει” προγράμματα στήριξης ανέργων, επιχειρήσεων. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναδιάρθρωση του Οργανισμού, όμως μέσα από το οργανόγραμμα που καταρτίστηκε τον Αύγουστο ανακαλύπτουμε τη συρρίκνωσή του. Οι απομακρυσμένες δομές από τις πρωτεύουσες, όπως σε Ελευθερούπολη, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα δεν πρέπει να κλείσουν. Οι άνεργοι θα κάνουν έξοδα ακόμη και για τη θεώρηση της κάρτας ανεργίας. Είναι υπόθεση όλων να στηρίξουν τον ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο. Αν χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ειλικρινά δεν ξέρω που θα πάμε».

Το «παρών» στη χθεσινή συνέντευξη, που προκλήθηκε από το νομαρχιακό τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, έδωσαν εκπρόσωποι εργαζομένων από το Τ.Ε.Ι. Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, την Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, το Π.Α.ΜΕ. εκπαιδευτικών, τον σύλλογο εκπαιδευτικών Α/βαθμιας εκπαίδευσης, τον σύλλογο ΟΑΕΔ Π.Ε. Καβάλας, τον σύλλογο εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, τον σύλλογο εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, στις Δ.Ο.Υ. Καβάλας-Δράμας, στους Ο.Τ.Α., καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.