Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εκπαιδευτικοί: Σε κινητικότητα λόγω… κινητικότητας

Απεργιακός κλοιός στον δημόσιο τομέα – Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις – Συγκεντρώσεις χθες σε πλ. Καπνεργάτη και δημοτικό κήπο

 

Σε απεργιακό κλοιό και αναβρασμό βρίσκεται ο δημόσιος τομέας από τις αρχές της εβδομάδας, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται σήμερα, δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ενώ στον «χορό» των κινητοποιήσεων, εκτός από τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, έχουν μπει οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον Ο.Α.Ε.Δ., που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Χθες το πρωί, εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία
Καπνεργάτη στην Καβάλα, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της 48ωρης απεργίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ώστε να διαδηλώσουν κατά της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας και των απολύσεων. 

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην πλατεία Καπνεργάτη ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ σήμερα στις 12.00 το νομαρχιακό τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα καταλάβει συμβολικά την είσοδο του διοικητηρίου, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις κάθε συλλόγου ξεχωριστά για την περαιτέρω στάση τους.


«Πήγαμε 150 χρόνια πίσω»

Για καινούργιους αγώνες που θα φέρουν την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, Τάσος Ιωαννίδης. «Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία είναι αρκετά ικανοποιητικά και πιστεύω οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και στην αυριανή (σ.σ. σήμερα) ημέρα της κινητοποίησης. Διαδηλώνουμε εναντίον όλων αυτών των μέτρων, τα οποία μας καταδυναστεύουν και μας έχουν οδηγήσει στον πάτο. Αρχίζουν πλέον νέοι αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, η οποία εδώ και τρία χρόνια μας έχει πάει 150 χρόνια πίσω. Καλούμε όλους τους πολίτες της Καβάλας να βρεθούν κοντά μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές», δήλωσε σχετικά. 

 

Κάμψη στα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία

 
Πτωτική πορεία ακολουθούν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των καθηγητών, σε σχέση με τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπως παραδέχθηκε η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, Σοφία Φιλιππίδου, αποδίδοντάς τη εν πολλοίς στην οικονομική «αιμορραγία» που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι της.
«Υπάρχει κάμψη στα ποσοστά συμμετοχής, ωστόσο μια μεγάλη μερίδα του κλάδου μας αντέχει και συνεχίζει την απεργία. Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία και το θετικό της κινητοποίησής μας είναι ότι η κοινωνία μας στηρίζει, με κύριο στόχο να σώσουμε τελικά την πατρίδα μας. Η συμμετοχή των καθηγητών στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας φτάνει το 50%, γιατί δυστυχώς υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα. Οι καθηγητές απάντησαν δυνατά στο ότι είναι αντίθετοι στην πολιτική της κυβέρνησης. Έχουμε πλέον εξοντωθεί οικονομικά. Μετακινούμαστε σε όλη την Ελλάδα με μισθούς 700 ευρώ, κάτι που καθιστά δύσκολη την συμμετοχή σε μια απεργία διαρκείας».

 

Έπιασε το 80% η συμμετοχή των δασκάλων 

 

Οκτώ στους δέκα δασκάλους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας συμμετείχαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης, όπως ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών της Α/βαθμιας, Απόστολος Μουμτσάκης. «Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις με ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Ο υπουργός Παιδείας άδικα προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα με ανοιχτά σχολεία, θέλοντας να διώξει από πάνω του τις ευθύνες και να τα ρίξει όλα στους εκπαιδευτικούς. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Φέτος, μετά από 100 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός. Υπήρξε περιορισμένος αριθμός πρόσληψης αναπληρωτών. 8.000 συνάδελφοί μας φέτος θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας. Πολλά παιδιά δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το δημόσιο νηπιαγωγείο, ενώ χωρίς να υπάρχουν οργανικές θέσεις έγιναν μετατάξεις από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια. Τα γραφεία μας δεν έχουν υπαλλήλους για να λειτουργήσουν, η καθαριότητα στα σχολεία βρίσκεται ακόμη στον “αέρα”, αφού δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις. Η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων υπό προϋποθέσεις και η επιμόρφωσή μας που έχει σταματήσει εδώ και καιρό, είναι από τους λόγους που μας κάνουν να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να ανατρέψουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά. Ο αγώνας για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση συνεχίζεται».

 

Επί ποδός και οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α.

 

Σε θέση μάχης παραμένουν το τελευταίο διάστημα και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον δήμο Καβάλας Κώστα Γερακίνη, να τονίζει στις δηλώσεις του: «Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και παράλληλα θα προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις με αντικείμενο συζήτησης το εάν, ως εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α., είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αγώνα διαρκείας. Οι αποφάσεις θα σταλούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία μας, ώστε να προκύψει η ανάλογη πρόταση προς την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την κλιμάκωσή τους. Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Οι Ο.Τ.Α. πλήττονται από τις απολύσεις και γενικότερα από την μείωση των πόρων που θα επιφέρει την καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε από τους αιρετούς δημάρχους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως πρέπει».

 

«H αντοχή όλων μας έχει φτάσει στο τέλος της»

 

Παρών στη χθεσινή κινητοποίηση ήταν και ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας, Κώστας Μορφίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αντοχή των πολιτών έχει πλέον εξαντληθεί. «Συνεχίζεται η αντίδραση των εργαζομένων και το απεργιακό «κύμα» μεγαλώνει. Η αντοχή όλων μας έχει φτάσει στο τέλος της από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ενώ έχει γίνει καθολικό το αίτημα στην κοινωνία για αλλαγή της. Αυτό εκφράζεται και στην κινητοποίηση της πλατείας Καπνεργάτη με την συμμετοχή των εργαζόμενων κι ελπίζουμε ότι αυτό θα διατηρηθεί και θα συνεχιστεί με την είσοδο και άλλων κλάδων εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων, σε αυτό το “κύμα” αντίστασης που έχει δημιουργηθεί αυτήν την εβδομάδα». 

 

Στον δημοτικό κήπο η συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ.

 

Αλλαγή παραστάσεων και συνηθειών από το Π.Α.ΜΕ. Καβάλας, το οποίο πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωσή στον δημοτικό κήπο κι όχι στη πλατεία Ελευθερίας.

Εκ μέρους της γραμματείας του τοπικού Π.Α.ΜΕ. ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνεχίσουν και να δείξουν τον ίδιο ζήλο, με τον οποίοι ξεκίνησαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Να μην καμφθούν από τις “τρικλοποδιές” που προσπαθούν να τους βάλουν. Γνωρίζουμε ότι ο πολυήμερος αγώνας τους φέρνει μπροστά σε δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τι έχει χάσει η εργατική τάξη τόσα χρόνια που δεν μπήκε στην διαδικασία της αντεπίθεσης. Μιλάμε για καιρούς δύσκολους, καιρούς ευθύνης της εργατικής τάξης και για αυτό θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την προσωπική μας ευθύνη για το τι μέλλον θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Η παιδεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Tο “νέο σχολείο” γίνεται ακόμη πιο ταξικό και κόβει τους δρόμους για μόρφωση σε όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών».

Μετά τη συγκέντρωση και τις ομιλίες, και τα μέλη του Π.Α.ΜΕ. Καβάλας πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.