Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

TEE - AM ΚΑΙ Δ.Ε.Π.Α. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Κοινός τόπος η ενημέρωση των πολιτών

 
Συμπληρωματικό και έργο προτεραιότητας η αξιοποίηση της υπόγειας φυσικής αποθήκης

 

Συνάντηση εργασίας της επιστημονικής ομάδας του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας με τα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α. για το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του παραρτήματος στην Καβάλα, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρου Βασιλειάδη, ώστε η ομάδα εργασίας που συγκρότησε να ενημερωθεί επί παντός για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδιασμού της εταιρείας φυσικού αερίου.

 

«Ολοκληρωμένη εικόνα, αλλιώς θα είμαστε ανεύθυνοι»


Θέτοντας ως πρωταρχικό σκοπό την πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ο πρόεδρος του παραρτήματος ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λάζαρος Βασιλειάδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «μετά την τελευταία συνάντηση που έγινε στην Καβάλα για το ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού LNG, το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. προθυμοποιήθηκε και συγκρότησε ομάδα εργασίας. Αυτή εργάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον σχεδιασμό. Προκειμένου να καταθέσουμε το πόρισμά μας στην τοπική κοινωνία και να την ενημερώσουμε για όλες τις παραμέτρους του θέματος, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Α., για να δούμε αν προέκυψε ένας πιο συγκεκριμένος σχεδιασμός, ώστε να μιλάμε σε άλλη βάση. Διαφορετικά, θα προσφύγουμε στην διεθνή βιβλιογραφία για να διαπιστώσουμε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο, διότι διαφορετικά θα είμαστε ανεύθυνοι», σημείωσε ο Λ. Βασιλειάδης. 

 

Στόχος της Δ.Ε.Π.Α. η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας


Από την πλευρά του ο διευθυντής ρυθμιστικών θεμάτων της Δ.Ε.Π.Α., Ευάγγελος Κοσμάς, στις δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι «γίνεται μια προσπάθεια που έχει κύριο στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ώστε το όποιο αποτέλεσμα προκύψει να είναι αποδεκτό από όλους τους πολίτες της Καβάλας. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ανατέθηκε πρόσφατα, έχει ένα χρονοδιάγραμμα περίπου τεσσάρων μηνών. Από κει και πέρα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία».

Σε ερώτηση τέλος για το αν υφίσταται θέμα ανταγωνισμού με την επένδυση για την αξιοποίηση της υπόγειας φυσικής αποθήκης, ο διευθυντής ρυθμιστικών θεμάτων της Δ.Ε.Π.Α. απάντησε πως «η υπόγεια φυσική αποθήκη σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστική με το LNG. Αντιθέτως, είναι συμπληρωματική, κάτι που άλλωστε πιστοποιεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που έχει εντάξει την αποθήκη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και του LNG που προωθεί η Δ.Ε.Π.Α., στα έργα προτεραιότητας. Αυτό είναι απόδειξη ότι θα λειτουργεί συμπληρωματικά», κατέληξε ο κ. Κοσμάς.