Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

H Energean Oil & Gas βάζει «πλώρη» για Θερμαϊκό και Ορφανό

Με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις νέες προσκλήσεις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ

 

Έχοντας εξασφαλίσει την άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση στα Ιωάννινα κατόπιν διαγωνισμού, έχοντας κερδίσει μαζί με τον δεύτερο διεκδικητή την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης για το κοίτασμα του Κατάκολου, η Energean Oil & Gas βάζει «πλώρη» και για άλλες κατακτήσεις πετρελαϊκών περιοχών, στους κόλπους του Θερμαϊκού και του Ορφανού. Αυτή τη φορά η Energean Oil & Gas μαζί με την ισραηλινή Ratio Petroleum, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους επικείμενους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει το ΥΠΕΧΩΔΕ με την εμπειρία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει από την παρουσία της στον κόλπο της Καβάλας να κερδίσει και άλλες άδειες. Κατόπιν τούτου αναδεικνύεται ως η κυριότερη και μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παραγωγής υδρογονανθράκων με συνεργασίες με τις σημαντικότερες ξένες εταιρίες στον τομέα αυτό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας έχει ως εξής:

Η Energean Oil & Gas χαιρετίζει την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δύο περιοχών στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, έπειτα από την αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία μας από κοινού με την ισραηλινή Ratio Petroleum.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την χώρα μας, με την οποία επιβεβαιώνονται για μία ακόμη φορά οι επενδυτικοί μας σχεδιασμοί. Η Energean Oil & Gas  αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και πόλο συγκρότησης συνεργασιών με μερικά από τα πιο καθιερωμένα αλλά και δυναμικά ονόματα στον διεθνή στίβο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως η Schlumberger, η Petra, η Trajan Oil και, πλέον, η Ratio Petroleum.

Με αφορμή, δε, τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η εταιρεία μας επαναβεβαιώνει την απόφασή της να είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να εξερευνήσει και να αναπτύξει περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Με την εμπειρία που διαθέτει από την γεωλογία των περιοχών του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, η Energean Oil & Gas αντιμετωπίζει τις περιοχές του Θερμαϊκού και του Ορφανού ως φυσική συνέχεια της παραγωγικής δραστηριότητας στις ήδη αξιοποιούμενες περιοχές και ως μία σοβαρή προοπτική ενίσχυσης της απασχόλησης στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Η παρουσία, δε, των εγκαταστάσεων της Energean Oil & Gas στην περιοχή και το απολύτως επιτυχημένο παράδειγμα της ομαλής συνύπαρξης μιας παραγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας με την κοινωνία αλλά και την τουριστική βιομηχανία σε περιοχές όπως αυτή της Θάσου αποτελεί  την μεγαλύτερη εγγύηση για την υλοποίηση προγραμμάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού με απόλυτα συμβατό τρόπο προς το περιβάλλον.

Λίγα λόγια για τη Ratio Petroleum

Η  Ratio Petroleum είναι ο διεθνής επενδυτικός βραχίονας της Ratio Oil Exploration LTD, εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ που συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη ΤΑ-75 με τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείες.

Επικεφαλής γεωλόγος της Ratio είναι ο Eitan Aizenberg, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2010 είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοιτάσματος φ.α., το οποίο περιλαμβάνει το Πεδίο Leviathan, στη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος φ.α. της τελευταίας δεκαετίας, καθώς εκτιμάται στα 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η ισραηλινή εταιρεία κατέχει το 15 % αυτού του Πεδίου.