Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΠΑΛΗΟ ΚΑΙ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ: Αιτία οι κακοτεχνίες και οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος

Τα τεχνικά συνεργεία των δήμων Καβάλας και Παγγαίου αποτιμούν τις ζημιές

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν, το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας, τους οικισμούς του Παληού, της Ηρακλείτσας και της Νέας Περάμου, η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους και τα συνεργεία των δήμων να αποτιμούν τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, να αγωνίζονται για να διώξουν τις λάσπες από τα σπίτια τους και τις αυλές τους και –κυρίως- να εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση επανεμφάνισης τέτοιων καιρικών φαινομένων –εν όψει και του χειμώνα.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πολλοί κάτοικοι μιλώντας στο «Χ», τα περισσότερα ρέματα είναι μπαζωμένα εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας της αλόγιστης οικοδόμησης, αν και ορισμένα από αυτά ήταν ανοιχτά (κάτι που συνετέλεσε ώστε να μην ανέβει  πάνω από τα 20 εκατοστά η στάθμη των υδάτων που κύλησαν στην θάλασσα.) Κατά συνέπεια, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε και με ποια μορφή θα ξαναζήσουν τέτοιες εικόνες.

Θ. Μουριάδης: Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς
 

Μιλώντας στο «Χ» ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρος Μουριάδης, τόνισε ότι «τα συνεργεία μας, με το 100% των διαθέσιμων ανδρών και μηχανημάτων, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. Ήδη από αύριο (Σ.Σ. σήμερα) θα έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερα μηχανήματα και εργάτες από ιδιωτικά συνεργεία, ενώ και η ΔΕΥΑΚ έχει παραγγείλει ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο θα ξεβουλώσει όσα φρεάτια έχουν φράξει από τις πέτρες και τα χώματα που κατεβαίνουν από το βουνό όταν βρέχει».

Σχετικά με το ότι, χτες, τα φρεάτια έφραξαν λόγω… ελαστικών, ο κ. Μουριάδης ανέφερε ότι «αυτά προέρχονται από μια γειτονική μάντρα, στην οποία έχουμε ήδη επιχειρήσει να επιδώσουμε διοικητική αποβολή την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν έχουμε εντοπίσει τον ιδιοκτήτη της, όμως είναι σίγουρο ότι θα επιμείνουμε».

Έπρεπε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά δεν έγινα
Αίσθηση, πάντως, έχουν προκαλέσει οι προχθεσινές καταγγελίες του κ. Μουριάδη στο «X» για έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί την περίοδο που κατασκευάστηκε η Εγνατία Οδός και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Συνεχίζοντας τις καταγγελίες αυτές, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών ανέφερε τα εξής:

«Όταν ανοίχτηκε η Εγνατία Οδός έπρεπε να κατασκευαστούν κάποια έργα για να οδηγούνται ευκολότερα τα νερά των βροχών στην θάλασσα. Με βάση την ενημέρωσή μου, δόθηκαν από την Εγνατία Οδό περί τα 100 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 300.000 €) για αντιπλημμυρικά έργα στο Παληό. Αντ’ αυτού, όμως, κατασκευάστηκαν μόνο δυο διευθετήσεις ρεμάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οικισμού. Στα σημεία που είχαμε τις περισσότερες ζημιές (δηλ. στην έξοδο του Παληού προς την Ν. Ηρακλείτσα), και τα οποία υφίστανται συνήθως τις μεγαλύτερες ποσότητες όμβριων και φερτών υλικών από την Εγνατία δεν έγινε απολύτως τίποτα».