Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Για την έκταση του Εσκή Καπού, Κ. Σιμιτσής: «Απόλυτη δικαίωση»



Για υπεράσπιση των συμφερόντων των Καβαλιωτών έκανε λόγο ο δήμαρχος Καβάλας, αναφορικά με τη δικαίωση στη δικαστική διαμάχη με τον ΟΛΚ



Για σοβαρή δουλειά, για αποφασιστικότητα και απόλυτη δικαίωση του δήμου Καβάλας μετά την πανηγυρική δικαίωση στη δικαστική διαμάχη με τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας για την έκταση στο Εσκή Καπού έκανε λόγο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Στέλιο Σχοινάκη και τη νομικό Βούλα Καρκαλέτσου, της οποίας το
δικηγορικό γραφείο είχε αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό του δήμου Καβάλας.


«Απόλυτα δικαιωμένοι»

«Νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι, έχοντας κάνει σοβαρή δουλειά, παλέψαμε με προσήλωση στην επιστημονική διαδικασία, με συνέπεια, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και πάντα με γνώμονα την προστασία των Καβαλιωτών, για την ανάπτυξη και την προοπτική του λιμανιού, ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Κ.  Σιμιτσής.
Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο Θράκης, βάσει της τιμής μονάδας για την απαλλοτρίωση δημοτικής έκτασης στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’», ο δήμος πρέπει να λάβει από τον ΟΛΚ περίπου 1,5 εκ. ευρώ.
Στην ίδια απόφαση, το δικαστήριο κρίνει ως «αντιφατική» την ενέργεια του ΟΛΚ να μειώσει από 75 σε 18 τα στρέμματα της χερσαίας ζώνης στο εμπορικό λιμάνι, αφού όπως αναφέρεται, δεν θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη συγκεκριμένων απαραίτητων υποδομών, όπως Τελωνείο, απεντομωτήριο, ενώ η απώλεια 56 στρεμμάτων θα αποτελούσε πλήγμα της λειτουργικότητας του λιμανιού και μείωσης των προοπτικών του.
«Το μεγαλύτερο συμφέρον των Καβαλιωτών είναι το λιμάνι να αποτελέσει πύλη από και προς τα Βαλκάνια. Αν το πετύχουμε αυτό θα ισοδυναμεί με 15 εργοστάσια στην περιοχή. Η δημοτική αρχή ήταν και είναι προσηλωμένη στον στόχο ανάπτυξης του λιμανιού», με τον δήμαρχο να κάνει ένα σύντομο ιστορικό, κάνοντας μνεία στις ενέργειες του Λευτέρη Αθανασιάδη από το 1989, όταν τότε το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση για παραχώρηση της δημοτικής έκτασης χάριν δημιουργίας του εμπορικού λιμένα, αλλά και στην πρωτοβουλία του Στάθη Εριφυλλίδη να μεταβιβάσει εγκαίρως και πριν τη δημοτική περιουσία στη ΔΑΝΕΚ (τη σημερινή «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»), δίνοντας σήμερα στον δήμο τη δυνατότητα να εισπράξει χρήματα από την απαλλοτρίωση.
Ο Κ. Σιμιτσής εξέφρασε τη λύπη του για τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΚ, ρίχνοντας τα «καρφιά» του στον Αδάμ Κοσμίδη, μιλώντας για «σκηνικά άπειρης επιπολαιότητας, κουτοπονηριάς στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, σχετικά με την απόφαση του ΟΛΚ να μειώσει την έκταση της χερσαίας ζώνης από 75 σε 18 στρέμματα λόγω έκδοσης πρωτόδικης απόφασης με την οποία και πάλι ο δήμος θα αποζημιωνόταν με το ίδιο ποσό».
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που θα έβλαπτε τα συμφέροντα του λιμανιού, μίλησε για πεισματική εμμονή σε μια εσφαλμένη απόφαση, που ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να την κατανοήσει, παρά τις παρεμβάσεις του δημοτικού συμβούλιο, των βουλευτών, ακόμη και των γενικών γραμματέων Λιμένων και Υποδομών.
Ο Κ. Σιμιτσής δεν παρέλειψε να θίξει το ζήτημα της λειτουργίας λατομείου στον χώρο επί πολλά χρόνια για την εκμετάλλευση αδρανών υλικών, γεγονός που ίσως να απασχολήσει και την ποινική δικαιοσύνη στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας καταχρηστική τη συμπεριφορά εις βάρος του δήμου, σε μια έκταση που ακόμη και σήμερα παραμένει περιφραγμένη, συμπληρώνοντας ότι με ευθύνη του ΟΛΚ πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση και διαμόρφωση της περιοχής.

Που θα διατεθούν τα χρήματα
Η επίσημη απόφασης του Εφετείου θα επιδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στον ΟΛΚ και σε ερώτηση του «Χ» για το που θα διατεθεί το 1,5 εκ. ευρώ, ο κ. Σιμιτσής απάντησε ότι «το ποσό αυτό είναι μεγάλη ανάσα για το δήμο και την τοπική κοινωνία. Τα χρήματα θα ξοδευτούν με σοβαρό και μελετημένο τρόπο, σε επενδύσεις για τις οποίες τον τελευταίο λόγο θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέρος του ποσού θα αποτελέσει κοινωνικό πόρο, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει συνεργασία με τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Είναι μια συζήτηση που τώρα ξεκινά. Τα χρήματα πρέπει να πιάσουν τόπο και να “γεννήσουν” κι άλλα χρήματα, να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.