Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΕΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ

Στήνονται κτηματολογικά γραφεία από υπεργολαβία για τον αγωγό φυσικού αερίου


Γνωμοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης ζητάει εναλλακτικές λύσεις, αν θίγονται ζώνες υψηλής παραγωγικότητας



Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Α. Γρανάς όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ – ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση για τη διέλευση του αγωγού
Προαποφασισμένη πρέπει να θεωρείται η όδευση του αγωγού ΤΑΡ, εκτός κι αν οι τοπικές κοινωνίες πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους να την αλλάξουν.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Λάζαρος Βασιλειάδης, με δηλώσεις του στο «Χ», συμπέρασμα το οποίο αποκόμισε μετά τη συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής που κάλεσε στο δημαρχείο Νέστου μία από τις υπεργολαβίες της εταιρείας.

Μια συνάντηση που αφορούσε στην απόκτηση Γης και Δουλείας στο πλαίσιο κατασκευής του αγωγού, την Επικαιροποίηση Κτηματολογικών Δεδομένων και την Απογραφή και Καταγραφή Ιδιοκτησιών.

«Οι άνθρωποι της εταιρείας που ήταν στη Χρυσούπολη, ήταν μια άλλη υπεργολαβία, ουσιαστικά η επόμενη φάση του έργου, που θα ασχοληθεί με τα κτηματολογικά, πως θα στηθεί ο μηχανισμός για την απόκτηση χωραφιών, ακινήτων, τις καλλιέργειες που θίγονται από τη διαδρομή του αγωγού. Θα στηθούν κτηματολογικά γραφεία μέσα στον Οκτώβρη, στα χωριά απ’ όπου θα διέρχεται ο αγωγός, θα γίνονται εκεί οι δηλώσεις των κατοίκων, ώστε να σχηματιστεί ο χάρτης με την όδευση κι αυτό το έργο θα τελειώσει στα τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη. Μας απάντησαν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να απαντήσουν για την όδευση, όμως έμμεσα προέκυψε ότι πρόκειται ουσιαστικά για τετελεσμένο γεγονός και ότι ο διάλογος για τη χάραξη είναι προσχηματικός. Τα πράγματα σοβαρεύουν και πρέπει να δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενστάσεις διατύπωσαν και ο δήμαρχος Νέστου  Σ. Μιχαηλίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Α. Γρανάς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ – ΑΜΥ και συνέχισε λέγοντας ότι. «θίγονται εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αρδευτικά δίκτυα, αγωγοί ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι. Για όλα αυτά υπήρχαν λύσεις, που μέχρι τώρα δεν εξετάστηκαν. Στην περιοχή Νέστου υπάρχει μια ζώνη, όπου γίνεται αναδασμός και θα μπορούσε ο αγωγός να περάσει από τη ζώνη εργασίας, όπως λέγεται. Θα είχαν αποφευχθεί πολλές αντιδράσεις, που τώρα λογικό είναι ότι θα αυξηθούν και στον αγροτικό κόσμο του Νέστου. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει με τους κάμπους των Τεναγών και της Ν. Καρβάλης, όπως έχουμε πει δεκάδες φορές»..

 

Να βρεθεί εναλλακτική λύση για τη χάραξη


Ερωτηθείς για αυτή την κατάτμηση σε υπεργολαβίες, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. τόνισε ότι είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο από πλευράς εταιρείας. «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς είμαστε που πρέπει να αντιδράσουμε. Κι εγώ και ο κ. Γρανάς είπαμε ότι είναι βασική προτεραιότητα να βρούμε εναλλακτική λύση για τη χάραξη και ότι πρέπει να περιμένουμε ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πορίσματα από Τ.Ε.Ε. και ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.. Αποκαλύφθηκε, πάντως, αυτό που λέγαμε εδώ και μέρες. Ότι η χάραξη είναι προαποφασισμένη».

Όσο για το αν κρίνει αραγές το μέτωπο των τοπικών φορέων κατά της χάραξης μέσα από Τενάγη και Ν. Καρβάλη, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. απάντησε ότι «αν είμαστε αποφασισμένοι, όλα ανατρέπονται. Τίποτα δεν είναι τετελεσμένο αν παλεύεις. Το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι πρόκειται για οριστικό σχέδιο αυτό της χάραξης. Δεν αρκεί, όμως, να λέμε ότι είμαστε αντίθετοι και οι άλλοι να προχωράνε απρόσκοπτα τα σχέδια τους. Οι αντιδράσεις πρέπει να είναι ακαριαίες προς το Υπουργείο και την κυβέρνηση. Πρέπει και οι αγρότες του Νέστου να οργανώσουν το κίνημά τους, όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους των Τεναγών Φιλίππων».

 

  1. Γρανάς: Δεν είναι τίποτε οριστικό


Το «παρών» στη συνάντηση της Τετάρτης στο δημαρχείο Νέστου στη Χρυσούπολη έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι η όδευση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Παράλληλα, στα χέρια του κ. Γρανά έφτασε έγγραφη γνωμοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης επί της Μελέτης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για το έργο του αγωγού ΤΑΡ και τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με αυτή τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να αναφέρεται η γνώμη της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει το έργο στην αγροτική γη και την αγροτική παραγωγή, σε ποιες περιοχές θίγεται αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και εάν μέρος της έκτασης είναι αρδευόμενη και κατά ποια έννοια (με γεωτρήσεις ή με συλλογικό αρδευτικό έργο). Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του Ν.Δ. 3881/1958 (ΦΕΚ Α 181), άρθρο 38, παρ. 1 προβλέπονται απαγορεύσεις και περιορισμοί έργων και εργασιών εντός περιοχής δικαιοδοσίας Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.).

Επίσης, εάν υφίστανται εγγειοβελτιωτικά έργα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες επεξεργασίας και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων ή άλλα έργα ή επενδύσεις που αφορούν τον γεωργικό τομέα που υπάρχει περίπτωση να θιγούν από την κατασκευή και λειτουργία του ανωτέρου αγωγού

Όλα τα παραπάνω θα εξεταστούν όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, αλλά και για τις εγκαταστάσεις που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων, χώρων αποθήκεθσης σωλήνων, εργοταξιακών χώρων, δανειοθαλάμων και αποθεσιοθαλάμων. Επίσης, εκτός από τις προτεινόμενες χαράξεις και θέσεις συνοδευτικών έργων, πρέπει να εξεταστούν και οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.