Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιός υπέγραφε;

Το τι συνέβη στο Παληό και τη Ν. Ηρακλείτσα είναι γνωστό, γνωστές και οι αιτίες, που προκάλεσαν τις καταστροφές. Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων και τα  μπαζωμένα ρέματα αποδείχθηκαν ο ιδανικός συνδυασμός για ότι συνέβη. Τα αντιπλημμυρικά έργα ως συνήθως κατασκευάζονται κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή γίνει η ζημιά και μετά… Για παράδειγμα στη Ν. Ηρακλείτσα, επεκτάθηκε ο οικισμός ανατολικά και πάνω από τον κεντρικό δρόμο, χωρίς να υπάρχει σύστημα απορροής των υδάτων - π.χ. υπόνομοι - και με όλα τα ρέματα μπαζωμένα. Στο Παληό η ίδια κατάσταση, την τελευταία 30ετία ο οικισμός γνώρισε μια πρωτόγνωρη ανοικοδόμηση χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, όταν είναι γνωστό ότι υπήρξε και επιβάρυνση από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.

Θα πει κάποιος ότι στο σημείο αυτό σταματάει η ευθύνη του κράτους και αρχίζει η ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος πήγε και μπάζωσε το ρέμα για να χτίσει μεγαλύτερο σπίτι!!! Είναι όμως έτσι; Για να μπαζωθεί το ρέμα και να χτιστεί, κάποιος μηχανικός επέβλεψε την κατασκευή και υπέγραψε την οικοδομική άδεια, κάποια πολεοδομία ενέκρινε τα σχέδια, κάποιο κτηματολόγιο βεβαίωσε, κάποιο δασαρχείο σφύριξε αδιάφορα, κάποια ΔΕΗ έδωσε έγκριση για να συνδεθεί με το δίκτυό της χωρίς τύψεις και κάποιος Δήμος Καβάλας κατασκεύασε δρόμους και πεζοδρόμια για να διευκολύνει όλους αυτούς τους αυθαίρετους, στο όνομα της εκλογικής πελατείας. Κάνουμε λάθος; Δεν νομίζουμε και οι ίδιοι οι κάτοικοι το ομολογούν ότι για κάθε αυθαιρεσία υπήρχε και η «βούλα» μιας δημόσιας ελεγκτικής υπηρεσίας. Θα ρωτήσει βέβαια εδώ, ο κάθε αμαθής από την νεοελληνική πραγματικότητα, «Μα καλά αφού υπήρχαν τόσοι έλεγχοι, πώς μπόρεσαν να γίνουν τόσες αυθαιρεσίες;».

Εδώ είναι το θέμα, ότι όλοι αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους ή έκαναν τα στραβά μάτια για να μπαζωθούν και να χτιστούν τα ρέματα, δεν το έκαναν για την ψυχή των προγόνων τους. Όλη αυτή η απόφαση υπαγορεύτηκε από κάποιο μπαξίσι!!! Αν σκεφτεί κανείς για την αξία γης στο Παληό, μπορεί να καταλάβει για το πόσο μεγάλο ήταν αυτό το μπαξίσι.

Αντί λοιπόν να μοιρολογάμε για τις ζημιές – και ευτυχώς που δεν υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα – ας τολμήσει κάποιος δικαστικός λειτουργός ή ακόμη πολιτικός παράγοντας να κάνει τα αυτονόητα. Να ερευνήσει ποιος έχει μπαζώσει ρέμα, ποιος το έχει χτίσει και ποιος μηχανικός και δημόσιος υπάλληλος έχει υπογράψει για να «σηκωθεί» η οικοδομή.

Όλα τα άλλα, είναι απλά λόγια, το αποτέλεσμα και η αλλαγή νοοτροπίας θα προκύψει μόνο από βαθιές τομές και αυτές δεν γίνονται με δηλώσεις στον Τύπο, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις απόδοσης ευθύνης.


Θεόδωρος Α. Σπανέλης