Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεαλιστικό το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014

«Κερδίσαμε το στοίχημα του Ε.Σ.Π.Α.», τονίζει ο Θ. Μουριάδης – 1,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί σε έργα οδοποιίας

 

 

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2014 ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θόδωρος Μουριάδης, μιλώντας στο «Χ». Το ύψος του προγράμματος φτάνει στα 28 εκατομμύρια ευρώ, με τα 21 εκατ. να προέρχονται από το Ε.Σ.Π.Α., 2 εκατ. ευρώ είναι από το «Πράσινο Ταμείο», που αφορούν τις απαλλοτριώσεις στο Παγοποιείο, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από τη ΣΑΤΑ.

 

 

«Φέτος, ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου έγιναν εσπευσμένα με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών. Για να γίνει η σύνταξη του έπρεπε οι υπάλληλοι να γυρίσουν από τις άδειες τους για τη σύνταξή του. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Ότι χρήματα έχουμε, με αυτά θα κάνουμε τα έργα. Ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε έργα, που δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα κονδύλια. Φέτος, μας είπαν ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε ως ΣΑΤΑ ένα ποσό της τάξης του 1.600.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα και με ένα ακόμη κονδύλι που θα έρθει προς το 2013, το ποσό θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Τα έργα που θα γίνουν πρόκειται να είναι συντηρήσεις, μερικά καινούργια έργα, με έμφαση στην οδοποιία. «Εδώ και δύο χρόνια δεν κάναμε έργα οδοποιίας κι αυτό ήταν ηθελημένη τακτική. Έπρεπε να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις που μας φόρτωσε ο Καλλικράτης με την ένωση των δύο δήμων και τον διευρυμένο δήμο Καβάλας να εμφανίζεται να έχει ανοίγματα 3,5 εκατ. ευρώ σε έργα. Αυτή η οφειλή προήλθε από την ξαφνική μείωση των χρημάτων που θα αποδίδονταν στον δήμο. Πλέον, ο δήμος Καβάλας δεν οφείλει σε έργα και αυτά που θα γίνουν από εδώ και στο εξής, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα εξοφλούμε αμέσως. Έχουμε προγραμματίσει έργα οδοποιίας που φτάνουν στο 1,5 εκατ. ευρώ σε όλο τον δήμο, ενώ το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει ο δήμος Καβάλας είναι το Ε.Σ.Π.Α.».

 

 

Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας

 

 

Εκτός από τις συντηρήσεις, που είναι υποχρεωτικές, στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Καβάλας, μεγάλο βάρος έχει πέσει και στην εξοικονόμηση ενέργειας (βιοκλιματικές αναπλάσεις, επεμβάσεις σε σχολεία), στόχευση που θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα έργα και είναι μια λογική που θα διατηρηθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο και στα έργα που προγραμματίζει ο δήμος Καβάλας για το 2014-2020, όπως ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης διατυπώθηκε η άποψη ότι δαπανώνται πολλά χρήματα στις μελέτες των έργων, ένα ποσό της τάξης των 350.000 ευρώ, με τον αντιδήμαρχο να επισημαίνει ότι Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι μόνο οι λακκούβες, αλλά και τα πολεοδομικά. «Με τις μελέτες αποφεύγονται οι παραχαράξεις αιγιαλών, διότι υπάρχουν περιοχές που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, όπως αυτή κάτω από το Παλιό Νοσοκομείο, μια και ο αιγιαλός έρχεται πάνω στον δρόμο και αυτό πρέπει να τελειώσει. Επίσης, υπάρχει ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον πρώην δήμο Φιλίππων, το οποίο επί δέκα χρόνια είναι κολλημένο στην Αθήνα και έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές. Μέσα σ’ αυτό το τεχνικό πρόγραμμα είναι και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», κατέληξε ο κ. Μουριάδης.