Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ


Γιατί δεν βλέπουμε τη Δημόσια Τηλεόραση;

 


Αναλογικοί οι πομποί σε Παγγαίο και Θάσο για την αναμετάδοση του σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης

 
 

Ενενήντα τρεις ημέρες πέρασαν από την 11η Ιουνίου, όταν και έπεσε το «μαύρο» στην εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ, με απόφαση της κυβέρνησης, για την ανασύνταξη του εθνικού φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Οι εξαγγελίες Κεδίκογλου σε πανελλαδικό δίκτυο για αντικατάσταση της (κακιάς) ΕΡΤ με μια σύγχρονη ραδιοτηλεόραση και τη σύστασή της και εκπομπή του προγράμματός της σε δύο μήνες σε όλα τα σημεία της Ελλάδας σήμερα πέφτει στο κενό. Μπορεί η Δημόσια Τηλεόραση να έχει ξεκινήσει τη μετάδοση εκπομπών και προγράμματος, όμως αυτό δεν παρέχεται σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, μια και τα μεγαλύτερα κέντρα εκπομπής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε Παγγαίο και Θάσο παραμένουν αναλογικά και δεν είναι δυνατόν να μεταδώσουν το ψηφιακό σήμα της ΔΤ, όπως ανέφερε στο «Χ» ο Δημήτρης Κρεμύδας, πρώην προϊστάμενος της ΕΡΑ Καβάλας.

«Δεν είναι και τόσο εύκολη διαδικασία η ραδιοτηλεοπτική αναμετάδοση εκπομπών. Δυστυχώς, άσχετοι άνθρωποι με τη διαδικασία είπαν ότι όλα θα ήταν έτοιμα σε δύο μήνες, κάτι που δεν έγινε. Από την πρώτη στιγμή, ορισμένα κέντρα εκπομπής αναβαθμίστηκαν για ψηφιακή αναμετάδοση και έκλεισαν τα αναλογικά, ωστόσο ορισμένα δίκτυα τα είχε ξεπεράσει η ψηφιακή τεχνολογία. Οι “εγκέφαλοι” της κυβέρνησης πίστεψαν ότι θα ελέγχουν τα κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θεώρησαν ότι θα ελέγχουν συνολικά τους αναμεταδότες σε όλη την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν είχε περάσει, όπως και η Digea, σε μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση των δικτύων τους από αναλογικά σε ψηφιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα κέντρα εκπομπής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αυτά σε Παγγαίο και Θάσο, να παραμένουν αναλογικά, όπως κι ένα σύνολο αντίστοιχων κέντρων και να μην υπάρχει έλεγχος εκπομπής για να εκπέμψουν με αναλογικό πρόγραμμα. Για να μεταδώσουν αναλογικό πρόγραμμα, ενώ το ήλεγχαν με ψηφιακό σύστημα έπρεπε να γίνουν ορισμένες αλλαγές, να γίνει σύνδεση της νέας ΔΤ με δορυφόρο και να μην υπάρξουν προβλήματα. Όλα αυτά, όμως, δεν έγιναν, αφού δεν υπήρχε προσωπικό και είναι ακριβώς οι λόγοι που σήμερα δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτή τη Δημόσια Τηλεόραση στους δέκτες μας, αλλά ούτε να ακούσουμε ραδιοφωνικές εκπομπές», επισημαίνει ο κ. Κρεμύδας.

 

Στα μέσα του μήνα η λήψη του σήματος

 

Όσο για το διάστημα που πρόκειται να απαιτηθεί για την πλήρη αποκατάσταση στο χάος που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Κρεμύδας τόνισε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη πιθανότατα θα υπάρξει εκπομπή από τα κέντρα Παγγαίου και Θάσου, αφού έχει προσληφθεί τεχνικό προσωπικό για τον έλεγχο των πομπών, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η εκπομπή ενός ποιοτικού προγράμματος κι όχι ενός «εκτρώματος», όπως συμβαίνει σε αυτές τις πρώτες μέρες λειτουργίας της ΔΤ. Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του πως κανείς πολιτικός ή αρμόδιος από την Περιφέρεια μας δεν έχει παρέμβει και χαρακτήρισε εξαιρετικά μεγάλη την ανοχή των αρμόδιων φορέων, τονίζοντας ότι «δε νομίζω πως εδώ στην Καβάλα είμαστε πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας».