Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

«Τσουνάμι» οι αυτοκτονίες στην Καβάλα τα τρία τελευταία χρόνια

26 αυτοχειρίες και 30 απόπειρες από το 2010 έως σήμερα – Κύριο αίτιο τα ψυχολογικά προβλήματα ελέω κρίσης – Σήμερα στη χώρα μας πεθαίνει αυτοκτονώντας ένας άνθρωπος κάθε 18 ώρες, ενώ κάθε 45 λεπτά πραγματοποιείται και μια απόπειρα

 

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει πάρει το φαινόμενο των αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα από το 2007 και μετά, όταν η οικονομική – και όχι μόνο - κρίση άρχισε να ενσκήπτει στην ελληνική κοινωνία. Πάμπολλα είναι τα περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι Αστυνομικές Αρχές, τα νοσοκομεία της χώρας μας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συστήσει φορέα για την πρόληψη, ωστόσο πολλές απόπειρες καταλήγουν στο απευκταίο.
Απότοκο του φαινομένου των αυτοκτονιών, που διαρκώς αυξάνονται από το 2010 και μετά στη χώρα μας είναι η οικονομική κρίση, που επιφέρει σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων, ενώ άλλοι λόγοι είναι η κοινωνική κατάσταση ή μεταβολή (διαζύγιο, ανεργία κλπ).

 

Σύμφωνα με στοιχεία της «ΚΛΙΜΑΚΑΣ», του φορέα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμό, στη χώρα μας πεθαίνει αυτοκτονώντας ένας άνθρωπος κάθε 18 ώρες, ενώ κάθε 45 λεπτά ένας άνθρωπος προσπαθεί να βάλει τέλος στην ζωή του αυτοκτονώντας.

Η αυτοκτονία είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στην Ε.Ε. Κάθε μέρα αυτοκτονούν 172 άτομα στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, οι αυτοκτονίες είναι 2-3 φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες.

Κατά τη δεκαετία 1995 – 2005, περίπου 3.500 άτομα αυτοκτόνησαν στη χώρα μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1982 έως και το 2007, οι θάνατοι από AIDS ήταν 1552.

Το προφίλ των ανδρών αυτοχείρων είναι αυτών της μέσης ηλικίας, έγγαμων, με οικονομικά προβλήματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών είναι νέες, έγγαμες, με ψυχολογικά προβλήματα. Και για τα δύο φύλα, ως πιθανότερη επιλογή για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους είναι ο απαγχονισμός

Στη δεκαετία 2002-2011 οι θάνατοι από αυτοκτονίες ήταν συνολικά 3.799 θάνατοι, ενώ οι 1940 προήλθαν στη διάρκεια της κρίσης από το 2008 έως σήμερα, χωρίς ακόμη να έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα έτη 2012 και 2013.

 

 

Όπως ανέφερε στο «Χ» ο ψυχολόγος της «Κλίμακας», Άρης Βιόλατζης, «μια αυτοκτονία έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή άλλων 6 έως 23 ατόμων που κινούνται στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του αυτόχειρα. Οι λόγοι που ωθούν τους αυτόχειρες στην πράξη αυτή είναι πολύπαραγοντικοί (βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί), με τους κινδύνους τα άτομα να νοσήσουν πιο εύκολα μέσα σε ένα νοσηρό οικονομικό περιβάλλον».

 

 

Τι συμβαίνει στην περιοχή μας

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έρχεται τρίτη επί συνόλου 13 σε όλη τη χώρα, με δείκτη θνησιμότητας 5,42. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κρήτη με δείκτη 5,93, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος με 5,71.

Ο συνηθέστερος τρόπος για αυτοκτονία είναι ο απαγχονισμός (57,2%), ακολουθεί η χρήση όπλου (20,1%), ενώ στην τρίτη θέση είναι η πτώση από υψηλό μέρος (11,5%).

Ζοφερή είναι η κατάσταση και στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο «Χ» ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Αβραάμ Κοσκερίδης. Πιο συγκεκριμένα, από το 2010 έως σήμερα υπήρξαν 26 τετελεσμένα περιστατικά και 30 απόπειρες αυτοχειρίας.

Το 2010 οι αυτοκτονίες ήταν 5 έναντι 12 αποπειρών, το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 7 και 11, το 2012 σημειώθηκαν 7 αυτοκτονίες και 2 απόπειρες και το οκτάμηνο του 2013 κατεγράφησαν 7 αυτοχειρίες έναντι 5 αποπειρών.

Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση, έχοντας θορυβηθεί από την έξαρση των φαινομένων και τον σταθερά αυξητικό αριθμό, προτίθεται να οργανώσει ενημερωτική ημερίδα στο άμεσο μέλλον, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.