Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η «κόλαση» των ΑμεΑ: Επίδειξη ισχύος από ασυνείδητους οδηγούς

Αυτοψία χθες από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και τον Σύλλογο ΑμεΑ για τα παράνομα παρκαρίσματα και τις «καταλήψεις» από οχήματα σε ράμπες αναπήρων

 

Ένα θέμα που είχε αναδείξει από τον περασμένο Αύγουστο το «Χ», αυτό της δυσκολίας μετακίνησης για ένα άτομο με αναπηρίες στο κέντρο της Καβάλας, το διαπιστώσαμε και χθες κατά τη διάρκεια της από κοινού προγραμματισμένης περιήγησης-αυτοψίας στην πόλη, που οργάνωσαν τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες με τη συμβολή των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ..

Σε πλήθος κεντρικών σημείων, όπου υπάρχουν οι ειδικές ράμπες, τα ΑμεΑ που κινούνται στους δρόμους της Καβάλας τραβάνε τον δικό τους «Γολγοθά», καθώς έρχονται αντιμέτωπα με την αναλγησία και την αδιαφορία των υπολοίπων συμπολιτών τους, που έχουν κάνει συνήθεια το παρκάρισμα πάνω σε ράμπες ΑμεΑ, σε διαβάσεις, αλλά και σε πεζοδρόμια, ελλείψει της δημοτικής αστυνομίας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Μάκης Κρεμύδας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Εικόνες ντροπής στο κέντρο της πόλης

 
Το ραντεβού δόθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί, επί της οδού Δαγκλή, όπου βρίσκεται η πιάτσα των ταξί και όσα κατήγγειλε εδώ και βδομάδες ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμεΑ επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Τα αυτοκίνητα παράνομα παρκαρισμένα στις μετρημένες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, πάνω σε διαβάσεις πεζών, καθώς και στις ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Λίγο παραδίπλα, στην οδό Φιλικής Εταιρείας, μπροστά από το κτήριο που στεγάζεται το Ι.Κ.Α. μια από τα ίδια. Εικόνες ντροπής για μια κοινωνία που λέγεται πολιτισμένη, αλλά τα αυτοκίνητα και πάλι παρκαρισμένα παρανόμως.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. «μοίρασαν» κλήσεις στους «παρτάκηδες» οδηγούς, όμως το πρόβλημα είναι γενικότερο, είναι θέμα παιδείας και ευαισθησίας και δε θα λυθεί αν ο Καβαλιώτης χάσει μερικά ευρώ από την τσέπη του, παρά μόνο αν αλλάξει νοοτροπία.


«Σημαντική η συμπαράσταση από τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.»

 
ΜΕ δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Μάκης Κρεμύδας, ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και τον αστυνομικό διευθυντή, Αβραάμ Κοσκερίδη.

«Ήταν μια προγραμματισμένη περιήγηση στην πόλη, κάτι που θα κάνουμε συχνά, καθώς έχουμε την υποστήριξη του αστυνομικού διευθυντή Καβάλας, Αβραάμ Κοσκερίδη. Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι στο πλευρό μας, διενεργώντας ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα κι εμείς είμαστε μαζί τους για να βλέπουμε τι συμβαίνει και ποιοι τελικά είναι αυτοί που ή δεν γνωρίζουν που υπάρχουν θέσεις στάθμευσης και αυθαιρετούν ή εσκεμμένα παρκάρουν σε αυτές, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας. Όταν, όμως, παρατηρούμε ότι κάποιοι κάνουν το ίδιο ατόπημα ξανά και ξανά, από την στιγμή που απομακρυνόμαστε από το σημείο, τότε τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αυστηρά».

 
«Ό,τι τους έρθει στο κεφάλι!»

 
Σε ερώτηση σχετικά με ποια σημεία της πόλης το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, ο κ. Κρεμύδας απάντησε πως «παντού στο κέντρο το πρόβλημα είναι οξύ. Οι πεζόδρομοι είναι κατειλημμένοι από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Δεν υπάρχει χώρος για να περάσει κανείς μέσα από τα πεζοδρόμια. Οι ράμπες των αναπήρων είναι κατειλημμένες, όπως και οι θέσεις στάθμευσης για τα ΑμεΑ. Από την στιγμή που καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία υπάρχει πλήρης αυθαιρεσία. Όλοι κάνουν ό,τι τους έρθει στο κεφάλι! Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα η τροχαία Καβάλας προβαίνει σε ελέγχους, επιβάλλει πρόστιμα, αλλά δυστυχώς ο κόσμος φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει».