Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα»

Περιοδεία στα τρία Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καβάλας χθες από κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό τον συντονιστή Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, Γ. Μπασκόζο – Υποσχέθηκε ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. και φρένο στους εργολάβους της υγείας

 

Περιοδεία στα τρία Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αποτελούμενο από τον συντονιστή Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, υπεύθυνο Τύπου του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστα Μορφίδη και τον υπεύθυνο Τομέα Υγείας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας, Αλέξη Πολίτη.
Ο Κ. Μορφίδης ανέφερε ότι έγινε μια κούρσα ταχύτητας για την επίσκεψη στα τρία κέντρα υγείας. Εκεί συζήτησαν με τις διοικήσεις τους για τις θέσεις της παράταξης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με τον υπεύθυνο Τύπου του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επισημαίνει ότι κυρίαρχο μέλημα της παράταξης της αριστεράς είναι ότι «η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή καταγωγή. Άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

 

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γ. Μπασκόζος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «η υγεία είναι το πρώτο κοινωνικό ζήτημα», με την παράταξη να παρακολουθεί από κοντά το τι συμβαίνει, ώστε να έχει άμεση επίγνωση της κατάστασης. «Μαζί με τον λαό θέλουμε να προβάλουμε αντιστάσεις να μην καταστραφεί το Ε.Σ.Υ., όπως κάνει με τις μνημονιακές πολιτικές η κυβέρνηση και να δούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες παρεμβάσεις πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σημείωσε ότι το σημερινό Ε.Σ.Υ. πρέπει να σωθεί και σταδιακά να αναβαθμιστεί, ώστε να καλύψει όλους τους πολίτες της χώρας, αφού η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, φράση που δεν είναι κλισέ, όπως τόνισε ο κ. Μπασκόζος, συμπληρώνοντας ότι στην υγεία έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος που ζει, δουλεύει ή έρχεται να κάνει τις διακοπές του στη χώρα και να απολαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες με ασφάλεια, αμεσότητα και χωρίς επιβαρύνεται οικονομικά, σημειώνοντας δε ότι απέχουμε πάρα πολύ από αυτή την κατάσταση, μια και με τα Μνημόνια υποβαθμίζονται οι δημόσιοι φορείς υγείας, με τα φιλέτα που αποφέρουν κέρδος να περνάνε στα χέρια ιδιωτών.

 

«Επισκέφθηκα πολλές περιοχές της Ελλάδας, τουριστικές και ηπειρωτικές. Τα πράγματα είναι δύσκολα και τον χειμώνα και το καλοκαίρι, επειδή οι υποδομές είναι υποβαθμισμένες και ανεπαρκείς. Αυτό που θα μπορούσε να είναι διαφήμιση στα πέρατα της οικουμένης, με τη φυσική ομορφιά να συνοδεύεται από εξαιρετικής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας δεν υπάρχει. Αντίθετα, αποτελεί δυσφήμιση. Είδαμε τα κέντρα υγείας. Αυτό που θα πω είναι ότι θαυμάζω τη διάθεση προσφοράς των λειτουργών και εργαζομένων στον κλάδο της υγείας στην Π.Ε. Καβάλας. Χωρίς αυτή τη διάθεση τίποτα δε θα στεκόταν όρθιο, αφού οι ελλείψεις είναι τεράστιες και οι υποδομές παραμένουν αχρησιμοποίητες. Λείπουν εργαστήρια, μικροβιολογικά, ακτινολογικά, στη νησιωτική Θάσο δεν υπάρχουν οδηγοί για τα ασθενοφόρα που να καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Αυτό είναι έγκλημα», σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την εργασία των ιατρών, ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν υπήρχε η Επιτροπή Στήριξης του Κ.Υ. Πρίνου από τους κατοίκους του νησιού, αυτό σήμερα δε θα λειτουργούσε, μια και είναι εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία.

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι προτεραιότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, με νοσηλεία, αποκατάσταση, οδοντιατρική περίθαλψη και πρόληψη, τονίζοντας ότι η παράταξη του θα κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση με αναπροσαρμογή διάθεσης πόρων στη δημόσια υγεία, με πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής του Ε.Σ.Υ., παρακάμπτοντας τους εργολάβους της υγείας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φτιάχτηκε για να στριμώξει 9 εκατ. ασφαλισμένους όλων των ταμείων με χειρότερες παροχές, λιγότερους λειτουργούς υγείας και χειρότερες υποδομές. «Η χρεοκοπία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι ντροπή για τη χώρα και το είχαμε επισημάνει από την αρχή», κατέληξε ο συντονιστής Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

 

 

Τέλος, ο Αλ. Πολίτης, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου των νοσοκομειακών ιατρών στο ΓΝΚ, αναφορικά με την επερχόμενη τριήμερη κινητοποίηση των συναδέλφων του, σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια στο Ε.Σ.Υ., κλίμα που το εισπράττουν καθημερινά οι γιατροί, με τον κόσμο να υποφέρει ελέω κρίσης και οικονομικά και ψυχοσωματικά.