Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αγιασμός στα σχολεία του νομού Καβάλας: Υπό την σκιά του απεργιακού πυρετού



Μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας για την επόμενη μέρα στην εκπαίδευση, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών να έχουν ήδη προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, και με τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποφασίζουν σήμερα για το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΟΛΜΕ, τελέστηκε χτες ο καθιερωμένος αγιασμός στα σχολεία της ΠΕ Καβάλας, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και επίσημα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Και μπορεί οι μαθητές να εμφανίστηκαν χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι με το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το ίδιο συναίσθημα δεν φαίνεται να διακατείχε τους εκπαιδευτικούς. Και πώς να τους διακατέχει, άλλωστε, όταν οι μόνες έννοιες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό και σχετίζονται με την εκπαίδευση είναι η διαθεσιμότητα, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις σχολείων, τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ αλλού πλεονάζει, η άρση των αποσπάσεων, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πετρέλαιο θέρμανσης και οι μαθητικές μετακινήσεις που αναμένεται και φέτος να διεξαχθούν με σημαντικές δυσκολίες σε πολλά μέρη της χώρας.; Στην σκιά, λοιπόν, των προαναφερθέντων προβλημάτων, οι μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της ΠΕ Καβάλας προσήλθαν μαζικά χτες στα σχολεία, για να παρακολουθήσουν την τελετή του αγιασμού τους και να παραλάβουν τα διδακτικά βιβλία.


Στον δικό του σύντομο χαιρετισμό, ο κ. Σιμιτσής ζήτησε από τα παιδιά “να αντιμετωπίζουν το σχολείο σαν το σπίτι τους, ενώ ο κ. Γερομάρκος, από την άλλη, κάλεσε τους μαθητές να εμπιστευθούν και να αγαπήσουν τους καθηγητές τους.
Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης ΑΜ-Θ Γιώργος Γερομάρκος επέλεξαν, χτες, να επισκεφτούν κατά σειρά το 3ο Γυμνάσιο, το ανανεωμένο Ζουμπουλάκειο Γυμνάσιο και το 18ο Νηπιαγωγείο στην Νεάπολη για να δώσουν –όπως κάθε χρόνο- το δικό τους μήνυμα προς τους μαθητές για την νέα σχολική χρονιά.

 
Παρεμβάσεις με ομιλίες

 
Στο Ζουμπουλάκειο Γυμνάσιο παραβρέθηκε, επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος, ο οποίος και χοροστάτησε στην τελετή αγιασμού των μαθητών. Στο μήνυμά του ο Σεβασμιότατος επεσήμανε ότι «η έναρξη του σχολικού έτους αποτελεί σταθμό στην ζωή των μαθητών, μιας και είναι το ξεκίνημα της προσπάθειας για προσθήκη νέου υλικού στο οικοδόμημα της προσωπικότητάς τους ως μέλη της κοινωνίας, της πολιτείας και της εκκλησίας».

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε, επίσης, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της παιδείας, τονίζοντας ότι «το κλίμα δημιουργεί προβληματισμό και πολλές σκέψεις», ενώ ευχήθηκε να είναι πλούσιος ο φωτισμός και η χάρη του Κυρίου σε διδάσκοντες και διδασκόμενους, τονίζοντας παράλληλα και την ανάγκη να κρατήσουν οι μαθητές τις βαθιές ελληνορθόδοξες ρίζες.

Στον δικό του σύντομο χαιρετισμό, ο κ. Σιμιτσής ζήτησε από τα παιδιά “να αντιμετωπίζουν το σχολείο σαν το σπίτι τους, διότι είναι ένας χώρος τον οποίο θα πρέπει να τον σέβονται και να τον αγαπούν”, τονίζοντας παράλληλα τις σημαντικές εργασίες που έγιναν για την ανακαίνιση των 2 κτιρίων του γυμνασίου από μέρους της δημοτικής αρχής, εργασίες (ένα έργο που κόστισε πάνω από 2,5 εκατομμύρια €). Αμέσως μετά ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και εφόσον τα παιδιά παρακολουθήσουν τις παραδόσεις με συνέπεια δεν θα χρειαστεί να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με πρόσθετη φροντιστηριακή εκπαίδευση.

Ο κ. Γερομάρκος, από την άλλη, κάλεσε τους μαθητές να εμπιστευθούν και να αγαπήσουν τους καθηγητές τους, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που μεγάλωσα και πέρασαν τα χρόνια, κατάλαβα ότι όταν οι δάσκαλοι έρχονται στο σχολείο αφήνουν πίσω τα προβλήματά τους και αφοσιώνονται στο εκπαιδευτικό τους καθήκον», ενώ ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Γιώργος Χεριστανίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της διεύθυνσης να καλυφθούν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οι ανάγκες των σχολείων σε βιβλία και πετρέλαιο θέρμανσης. προσπάθειες οι οποίες, όπως τόνισε, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.