Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεκόρ αυτοκτονιών


Στην Καβάλα τα τρία τελευταία χρόνια

 
26 αυτοχειρίες και 30 απόπειρες από το 2010 έως σήμερα – Κύριο αίτιο τα ψυχολογικά προβλήματα ελέω κρίσης – Σήμερα στη χώρα μας πεθαίνει αυτοκτονώντας ένας άνθρωπος κάθε 18 ώρες, ενώ κάθε 45 λεπτά πραγματοποιείται και μια απόπειρα

 

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει πάρει το φαινόμενο των αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα από το 2007 και μετά, όταν η οικονομική – και όχι μόνο - κρίση άρχισε να ενσκήπτει στην ελληνική κοινωνία. Πάμπολλα είναι τα περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι Αστυνομικές Αρχές, τα νοσοκομεία της χώρας μας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συστήσει φορέα για την πρόληψη, ωστόσο πολλές απόπειρες καταλήγουν στο απευκταίο.

Απότοκο του φαινομένου των αυτοκτονιών, που διαρκώς αυξάνονται από το 2010 και μετά στη χώρα μας είναι η οικονομική κρίση, που επιφέρει σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων, ενώ άλλοι λόγοι είναι η κοινωνική κατάσταση ή μεταβολή (διαζύγιο, ανεργία κλπ).
Ζοφερή είναι η κατάσταση και στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο «Χ» ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Αβραάμ Κοσκερίδης. Πιο συγκεκριμένα, από το 2010 έως σήμερα υπήρξαν 26 τετελεσμένα περιστατικά και 30 απόπειρες αυτοχειρίας.

Το 2010 οι αυτοκτονίες ήταν 5 έναντι 12 αποπειρών, το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 7 και 11, το 2012 σημειώθηκαν 7 αυτοκτονίες και 2 απόπειρες και το οκτάμηνο του 2013 κατεγράφησαν 7 αυτοχειρίες έναντι 5 αποπειρών.

Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση, έχοντας θορυβηθεί από την έξαρση των φαινομένων και τον σταθερά αυξητικό αριθμό, προτίθεται να οργανώσει ενημερωτική ημερίδα στο άμεσο μέλλον, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.