Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Με το πρώτο κουδούνι ξεκινούν οι απεργίες


Για αρχή πενθήμερη επαναλαμβανόμενη απεργία

 


Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο χώρος της παιδείας, λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ήδη η ΟΛΜΕ, στην μαραθώνια συνεδρίαση που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας παρουσία και των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ, αποφάσισε (με 75 ψήφους επί συνόλου 82) την προκήρυξη πενθήμερης επαναλαμβανόμενης απεργίας, και όπως όλα δείχνουν, και οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προσανατολίζονται στην ίδια κατεύθυνση.

 

Σοφία Φιλιππίδου: Τα σχολεία κλείνουν λόγω της κυβέρνησης

 
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Δευτέρας κρίθηκε από την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Σοφία Φιλιππίδου ως “αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν όλες οι προτάσεις που τέθηκαν κατά καιρούς στις συνεδριάσεις όλων των ΕΛΜΕ της χώρας. Εμείς είχαμε προτείνει την προκήρυξη τριήμερης απεργίας, την οποία θα ακολουθούσε μια γενική συνέλευση η οποία και θα αποφάσιζε την διεξαγωγή νέας, πενθήμερης απεργίας. Η πρόταση αυτή δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν που υιοθετήθηκε τελικά.”

Σε ερώτηση του “X” για το αν οι καθηγητές θα δεχτούν να απεργήσουν, η κ. Φιλιππίδου εξέφρασε την αισιοδοξία της για την συμμετοχή στην κινητοποίηση, παρά τις “προφάσεις” –όπως τις χαρακτήρισε- πολλών συναδέλφων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν αντέχουν νέες κινητοποιήσεις. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας υπογράμμισε ότι “ο κλάδος μας έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα το τελευταίο διάστημα. Αυτό έχει γίνει κατανοητό και από πολλούς γονείς, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό μας και κατανοούν τα προβλήματά μας”,


Παράλληλα, η κ. Φιλιππίδου απάντησε και στο προχτεσινό κάλεσμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου να μην φορτώσουν οι εκπαιδευτικοί τους Έλληνες με επιπλέον άγχος, τονίζοντας ότι “το άγχος αυτό το δημιούργησε η κυβέρνηση με τις επιλογές της. Τα σχολεία κλείνουν από την ανάγκη να διασωθεί η δημόσια παιδεία. Για να διασωθούν οι καθηγητές που απολύονται και αυτοκτονούν, αλλά και οι μαθητές που πετάγονται στον δρόμο. Ακόμα και αν η κυβέρνηση κηρύξει πολιτική επιστράτευση, θεωρώ ότι ο κλάδος μας θα απαντήσει δυναμικά ”

 

Νέο πλήγμα για τις μαθητικές μετακινήσεις
 

Η κ. Φιλιππίδου, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μια νέα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι μαθητές που κατοικούν σε απόσταση μικρότερη από 4 χιλιόμετρα από τα σχολεία τους δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με λεωφορεία. Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, “Αυτό ισχύει για τα περισσότερα σχολεία της πόλης, η απόσταση των οποίων από τις οικίες διαμονής των μαθητών είναι -στις περισσότερες περιπτώσεις- μικρότερη των 4 χιλιομέτρων. Τις συνέπειες μπορείτε να τις φανταστείτε.”


Στο “πόδι” και οι δάσκαλοι


Ούτε οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως, φαίνεται να μένουν με σταυρωμένα χέρια. Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιείτο, χτες, μεγάλη πορεία από τους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων, η οποία παρέλυσε το κέντρο της πρωτεύουσας, και την ώρα που ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κόκκινος Χαράλαμπος δήλωνε ότι οι δάσκαλοι θα συμπορευτούν με τους καθηγητές, στην Καβάλα πραγματοποιείτο έκτακτη γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο. Στην συνέλευση αυτή συμμετείχαν άνω των 150 δασκάλων, αριθμός που κρίθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολο Μουμτσάκη ως “αρκετά ικανοποιητικός, δείγμα του ότι οι συνάδελφοι κατανοούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να διαβεβαιώνει ότι η χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.” Η συνέλευση δεν είχε σαν στόχο την λήψη οριστικής απόφασης παρά μόνο τον καθορισμό της εισήγησης που θα τεθεί υπόψη της ΔΟΕ, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

 
Ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στα πολύ μεγάλα κενά σε προσωπικό, τονίζοντας ότι “για πρώτη φορά φέτος δεν έγινε ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού, παρά μόνο λίγοι διορισμοί αναπληρωτών και ακόμα πιο λίγες αποσπάσεις. Αυτό είχε σαν συνέπεια πολλοί συνάδελφοι που έπαιρναν, μέχρι φέτος, αποσπάσεις να αναγκαστούν να μεταβούν στις οργανικές τους θέσεις. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα των καθηγητών που μετακινήθηκαν δια της βίας από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και οι οποίοι πλέον αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.”.

 
Παράλληλα, ο κ. Μουμτσάκης τόνισε ότι “Οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Καταλαβαίνω ότι πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δεν αντέχουν άλλο, μιας και κάθε απεργία κοστίζει από 45 ως και 95 € ανά ημέρα σε κάθε συνάδελφο, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι απεργίες αυτές γίνονται για να διασώσουμε τα δικαιώματά μας”