Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ενδιαφέρον από Energean για την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Παρούσα δηλώνει η Energean Oil & Gas στο επενδυτικό σχέδιο των 400 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη, με δυνατότητα εισπίεσης έως και ένα δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η εταιρεία, που διαχειρίζεται τα πετρέλαια του κόλπου της Καβάλας, αναμένεται να συμμετάσχει στην όποια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει παραχωρηθεί το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων από το τέλος του 2011.

Μάλιστα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση είχε προβλεφθεί πως από την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να εισπράξει από την εκμετάλλευσή του ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τα όποια έσοδα, όταν υλοποιηθεί ο διαγωνισμός, είναι άμεσα εξαρτημένα από το είδος και το ύψος των επενδύσεων, που θα απαιτηθούν, καθώς λ.χ. η Energean διαθέτει σε πολύ κοντινή απόσταση τις χερσαίες εγκαταστάσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί για τα πετρέλαια του Πρίνου, που της προσδίνουν ένα σαφέστατο πλεονέκτημα. Ακόμη, η Energean έχει καταθέσει ήδη από το καλοκαίρι του 2011 στη ΡΑΕ σχέδιο αξιοποίησης της αποθήκης της νότιας Καβάλας, χωρίς επί της ουσίας να έχει μέχρι στιγμής αξιολογηθεί η πρότασή της.

Πάντως, το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας δύναται με τις κατάλληλες επενδύσεις να αποτελέσει την πρώτη φυσική αποθήκη φυσικού αερίου στη χώρα, με στρατηγική σημασία και χωρητικότητα πολλαπλάσια της Ρεβυθούσας.

Κοιτάσματα

Όσον αφορά στα επενδυτικά πλάνα της Energean για τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο του Ορφανού, όπως τονίστηκε αρμοδίως στην «Η», ο στόχος της εταιρείας, τουλάχιστον στην πρώτη περιοχή, δεν είναι το μικρό κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο έχει βρεθεί στην περιοχή της Επανομής. Αντίθετα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η έρευνα σε θαλάσσιους στόχους για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου.

Να σημειωθεί τέλος, πως από την πλευρά της Energean τονίζεται ότι τα κοιτάσματα του Πρίνου δεν στερεύουν, αλλά εκτιμάται ότι βαίνουν προς εξάντληση σε χρονικό βάθος μίας δεκαετίας και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέα κοιτάσματα από τις γεωτρήσεις στο πεδίο Έψιλον (που βρίσκεται κοντά στον Πρίνο).

(του Δημήτρη Διαμαντίδη, 24/9/2013)