Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Καβάλα: Πρώτος θάνατος από τον Ιό του Δυτ. Νείλου

Μία 76χρονη γυναίκα (με ήδη βεβαρημένη υγεία) κατέληξε στο Γ.Ν.Κ. – Πιο κάτω από τα μισά σε σχέση με πέρυσι τα κρούσματα - «Δε χρειάζεται πανικός», επισημαίνει ο Χ. Κοπατσάρης

 
Δεν αποφεύχθηκε τελικά ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αφού μια 76χρονη γυναίκα από την Χρυσούπολη άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη, νοσηλευόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
Όπως επιβεβαίωσε, ο διοικητής του Γ.Ν.Κ., Χρήστος Κοπατσάρης, η 76χρονη νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική, ωστόσο η ήδη επιβαρυμένη (από άλλες ασθένειες) υγεία της, αλλά και εξαιτίας του ιού, που επέφερε την εγκεφαλίτιδα, είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξει.

 

Αυτό ήταν το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα για φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ τα περιστατικά, όπως ανέφερε ο κ. Κοπατσάρης, έχουν φτάσει τα δέκα, με έναν ακόμη συμπολίτη μας, επίσης με καταγωγή από την περιοχή του Νέστου, να νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση από χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Από τον Αύγουστο και μετά έχουμε δέκα κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου στον νομό μας. Όλα είναι από την περιοχή της Χρυσούπολης. Μία κυρία που νοσηλευόταν με τον ιό, δυστυχώς κατέληξε, ενώ σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε άλλο ένα περιστατικό, το οποίο παρακολουθείται από τους γιατρούς μας και ευχόμαστε να έχει θετική κατάληξη. Παρακολουθούμε όλη την πορεία της εξέλιξης του ιού στον νομό. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε λιγότερα κρούσματα, σχεδόν τα μισά, όμως η έξαρσή είναι τον τελευταίο μήνα. Ενημερώνουμε συνεχώς το ΚΕΕΛΠΝΟ και περιμένουμε ότι τα κρούσματα μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη θα μειωθούν στο ελάχιστο. Δε χρειάζεται πανικός. Πέρυσι, είχαμε 25 περιστατικά, ενώ φέτος μόλις 10. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, απλά να προσέχει και να ακολουθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα», τόνισε με δηλώσεις του ο κ. Κοπατσάρης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 1/3 των κρουσμάτων του ιού -πανελλαδικώς- καταγράφονται στην περιφέρεια ΑΜ-Θ η οποία αριθμεί 26 επιβεβαιωμένα περιστατικά, 16 εκ των οποίων στην Ξάνθη και 10 στην Καβάλα.