Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΚΑΚΙ: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το σκάκι εντάσσεται στον σχολικό αθλητισμό

 

Γλώσσα, γλώσσα, μαθηματικά, μελέτη του περιβάλλοντος και σκάκι. Όχι, δε θυμηθήκαμε τα νιάτα μας και τα σχολικά μας χρόνια. Απλώς, αυτό μπορεί να είναι το τυπικό πρόγραμμα ενός μαθητή δημοτικού από τούδε και στο εξής, καθώς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για την ένταξη του σκακιού στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού!
Μπορεί στην Ελλάδα όλα τα βήματα ανάπτυξης και προόδου να γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, όμως τελικά γίνονται και αυτό είναι ένα πάρα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.

Η επιστολή του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι «το σκάκι δύναται να ενταχθεί άμεσα σε αγώνες αθλοπαιδιάς στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει με απευθείας συνεννόηση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων, τα οποία εντάσσονται και στη μοριοδότηση των Πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών- μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς το Σκάκι δεν εντάσσεται στα Ολυμπιακά Αθλήματα χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής έχει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που αφορούν τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων Ελλάδας και Κύπρου και μπορεί να συνδράμει με αυτά σε πιθανή σχετική συνεργασία των δύο Υπουργείων».

Μια νέα εποχή ανατέλλει για το σκάκι στη χώρα μας και είναι ιδανική ευκαιρία για την προώθηση αυτού του εξαιρετικού πνευματικού παιχνιδιού.