Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στο δυναμικό της Energean Oil & Gas ο Henry David

Μ. Ρήγας «Σε μία περίοδο κατά την οποία αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό εγκαταλείπει, δυστυχώς, την  Ελλάδα, ο David Henry κάνει ακριβώς την αντίθετη διαδρομή»

 

O Henry David, ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς γεωλόγους, με εμπειρία σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου εντάσσεται στο δυναμικό της Energean Oil & Gas.

Έχοντας σπουδάσει γεωλόγος  και πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Park στην Πενσυλβανία, ο Henry David έχει αποτελέσει άνθρωπο – κλειδί σε προγράμματα ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων.

Από το 1979 ως το 1981 εργάστηκε σε ειδική μονάδα (Mudlogging Unit) της Schlumberger στο Τέξας, ενώ στη συνέχεια και για δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε στην Exxon, μεταξύ άλλων και ως επικεφαλής γεωλόγος πετρελαίου για την Μέση Ανατολή και την Αφρική ενώ δραστηριοποιήθηκε και σε προγράμματα της εταιρείας στην Ασία. Στην διετία 1996-1998, ο Henry David εργάστηκε στην Union Texas Petroleum ως επικεφαλής γεωφυσικός για τις δραστηριότητες της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και, μεταξύ άλλων, ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωτρήσεις στην Σικελία. Παράλληλα, δρομολόγησε την έναρξη επιτυχημένων προγραμμάτων και σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Το νέο στέλεχος της Energean διατέλεσε, επίσης, για έναν χρόνο Διευθυντής Έρευνας της Seagull με δραστηριοποίηση σε περιοχές στην Αίγυπτο και στο Σουέζ, ενώ από το 1999 ως το 2003 ήταν Επικεφαλής Σύμβουλος Γεωλογίας στην Ocean όπου, μεταξύ άλλων, εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στο Σουέζ  μέσω επενδύσεων που ξεπέρασαν τα 50 εκατ. δολάρια και μέσω της ανακάλυψης δύο νέων κοιτασμάτων.

Από το 2003 ως το 2010, ο Henry David ήταν Διευθυντής Έρευνας στην Devon και επικεφαλής μιας ομάδας 14 επιστημόνων που αξιοποίησαν τα δεδομένα δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην Αίγυπτο και στην Κίνα. Στην εταιρεία ανέπτυξε μία δική του μέθοδο έρευνας και αξιοποίησης πετρελαιοπιθανών λεκανών, ενώ πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στην ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Abydos 1 στο Σουέζ, στην απόκτηση νέων blocks στην Κίνα, στο Σουέζ και στη Δυτική Έρημο  και στην επιτυχή αποεπένδυση από δραστηριότητες στην Αίγυπτο, η οποία απέφερε κέρδη 350 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία.

Ακολούθησε μία διετία στην Stratum, όπου ως αντιπρόεδρος στον τομέα των Ερευνών, ο Henry David οργάνωσε ένα χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας δύο τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου και εστίασε σε περιοχές της Ρουμανίας και των Καρπαθίων, με γεωτρήσεις σε περιοχές εκτιμώμενης δυναμικότητας 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Από τον Μάιο του 2012 ως σήμερα, ο Henry David ήταν Σύμβουλος Γεωλογίας,, με αντικείμενο τις έρευνες εκτός ΗΠΑ, στην Marathon Oil, μια πετρελαϊκή βιομηχανία που δραστηριοποιείται σε δεκάδες περιοχές ανά τον κόσμο και που κατά την διάρκεια μόνο του β΄ τριμήνου του 2013 είχε κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και κέρδη άνω των 400 εκατ. δολαρίων.

Σχολιάζοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, δήλωσε σχετικά: «Σε μία περίοδο κατά την οποία αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό εγκαταλείπει, δυστυχώς, την  Ελλάδα, ο David Henry κάνει ακριβώς την αντίθετη διαδρομή, ερχόμενος μάλιστα στην εταιρεία μας κατευθείαν από τις ΗΠΑ και έναν όμιλο όπως η Marathon Oil. Η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η διεθνής βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο επενδυτικό, ερευνητικό και παραγωγικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas, της μόνης εταιρείας με παραγωγή στην Ελλάδα».