Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Για μια Κυριακή ψήφισαν

Μέσα σε γενικά καλό κλίμα, παρά το γεγονός ότι όσοι έλαβαν τον λόγο υπερασπίστηκαν με σθένος τις απόψεις τους, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, με σημαντικότερο θέμα συζήτησης το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν 124 έμποροι (αριθμός που σαφώς και ικανοποίησε την διοίκηση του συλλόγου) ολοκληρώθηκε με την διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας, η οποία ανέδειξε "νικητή" την 1 Κυριακή, με ψήφους 73-30.

Συνολικά δύο ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν χτες: Η πρώτη, την οποία υποστήριξε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου, αφορούσε τις 3 Κυριακές, ενώ τα μέλη της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" τάχθηκαν υπέρ της μιας Κυριακής (όπως ισχύει ως σήμερα).

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Βασίλη Λεμονίδη, που έκανε λόγο για σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου της Καβάλας να αποφασίσει για συγκεκριμένο αριθμό Κυριακών (κάτι που δεν έκαναν σε άλλες περιοχές, στις οποίες απλά εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση με τις πέραν των 7 Κυριακών που ορίζει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος)


Από την άλλη, τα μέλη της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" υποστήριξαν οτι οι 3 Κυριακές θα αποτελέσουν την Κερκόπορτα για το άνοιγμα των καταστημάτων για περισσότερες των 7 Κυριακές, τονίζοντας ότι από τον νόμο αυτό θα ευνοηθούν μόνο τα πολυκαταστήματα, ενώ υπογράμμισαν ότι ναι μεν υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις που λειτουργούν την Κυριακή (όπως τα ζαχαροπλαστεία) αλλά αυτές λειτουργούν διότι οι άλλες επιχειρήσεις είναι κλειστές.

 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν χαρακτηριστικό των προθέσεων:

 

Ψήφοι: 107

Λευκό: 4

Μια Κυριακή: 73

3 Κυριακές: 30


Δυναμικά και για τα εξώδικα


Χτες, επίσης, συζητήθηκε και το θέμα των κατασχετηρίων που στέλνει ο ΟΑΕΕ σε επιχειρηματίες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, με τον κ. Λεμονίδη να τα χαρακτηρίζει "απαράδεκτα και παράνομα, διότι πέρα από τον εκβιαστικό τους χαρακτήρα δεν φέρουν καν αριθμό πρωτοκόλλου". Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στο εξώδικο που θα μπορούν να στείλουν οι έμποροι που έλαβαν τα κατασχετήρια στον ΟΑΕΕ, το οποίο και χαρακτήρισε ως "ένα πρώτο μέτρο, το οποίο μπορεί και να αγνοηθεί από τον ασφαλιστικό μας φορέα, αλλά πρέπει να αποσταλεί." Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, από την Δευτέρα, να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση στην γραμματεία του συλλόγου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Λεμονίδη το εξώδικο θα είναι ατομικό αλλά θα τελεί υπό την ομπρέλα του συλλόγου.

Τελικά υιοθετήθηκε (και πάλι-δείγμα, ίσως, της διάθεσης των εμπόρων να τα παίξουν "όλα για όλα";) η πρόταση της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" για επίδοση του εξωδίκου και παράλληλο λουκέτο (την παραμονή της επίδοσης) στα καταστήματα για 2 ώρες με ταυτόχρονο κάψιμο κατασχετηρίων.