Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Στην αποθήκευση φυσικού αερίου: Φιλόδοξα σχέδια από την Βουλγαρία και άλλους

Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ χρονοτριβεί με την υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας


Τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ χρονοτριβεί και δεν προχωράει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίησης της υπόγειας δεξαμενής στον κόλπο της Καβάλας (εξέδρα Κ)  οι Βούλγαροι ανακοίνωσαν χθες ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των δικών τους δυνατοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να διοχετεύουν 10 εκατ. κ.μ. αερίου ημερησίως στις γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Από κοντά με την Βουλγαρία ακολουθεί και η Κροατία ανακοινώνοντας ανάλογου χαρακτήρα επενδύσεις. Φυσικά το ερώτημα είναι: Εμείς τι κάνουμε; Όπως φαίνεται το ΤΑΙΠΕΔΑ έχει παγώσει το θέμα και δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς σκοπεύει να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο θέμα. Το μόνο που υπάρχει είναι ασαφείς δηλώσεις ότι σύντομα θα γίνει κάτι!!!
Τα νέα έγιναν γνωστά από τον Κιρίλ Τεμέλκωφ, CEO της Bulgartransgaz, που μίλησε χθες στο 2ο συνέδριο Balkans  Oil  and  Gas στην Αθήνα. Ο Τεμέλκωφ τόνισε ότι η σημερινή δυνατότητα αποθήκευσης αερίου στο υπέδαφος της Βουλγαρίας ανέρχεται σε 500 εκατ. κ.μ., με δυνατότητα παροχής 4,2 εκατ. κ.μ. ημερησίως. Στόχος της εταιρείας όμως είναι να αναβαθμιστεί σε 1 δις. κ.μ. και 10 εκατ. κ.μ. ημερησίως, για να καλύψει τις ανάγκες των γειτονικών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ανάλογα, στο ίδιο συνέδριο οι Κροάτες αξιωματούχοι τόνισαν ότι σχεδιάζουν τον πολλαπλασιασμό της αποθηκευτικής τους δυναμικότητας από 0,5 σε 3BCM!

Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι κάτι αλλάζει στα βαλκάνια στο τομέα της αποθήκευσης και παροχής φυσικού αερίου, αφού πέρα από τους Βούλγαρους και τους Κροάτες ακολουθούν με ανάλογα σχέδια Ιταλοί και Αλβανοί (έχουν ανάλογα σχέδια που συνδέονται με τον TAP). Ο ανταγωνισμός προμηνύεται μεγάλος και είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν και να βρουν χρηματοδότηση όλα τα σχέδια, οπότε το θέμα εδώ είναι ποιος θα προλάβει.


Η πρόταση της Energean oil & gas

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η Energean oil & gas, από το 2011 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με μία επένδυση ύψους 350-400 εκατ. ευρώ μπορεί να δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος 0,5 BCM (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και να παρέχει στο σύστημα περί τα 7 εκατ. κυβικά μέτρα καθημερινά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η αιχμή στην κατανάλωση (Ιανουάριος 2012) έφτασε τα 17 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, λόγω του βαρύ χειμώνα και το σύστημα φ.α. πέρσι είχε αγγίξει τα όρια του.  Οι εκτιμήσεις της ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, προβλέπουν αιχμή 30 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως το 2020, ενώ οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής (έχει πρόσφατα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής) θα προσεγγίσουν τα 19 εκατ. κ. μ. ημερησίως.

Το κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά είναι προφανές, όπως και η ανάγκη να προχωρήσει το έργο στην Νότια Καβάλα. Το μοναδικό στοιχείο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμήμ είναι από το ΤΑΙΠΕΔ (όχι όμως επίσημες ανακοινώσεις) ότι θα προκηρυχθεί σύντομα διαγωνισμός. Το πόσο είναι αυτό το «σύντομα» κανείς δεν το ξέρει. Τα πλεονεκτήματα από μια επένδυση στην Νότια Καβάλα (Εξέδρα Κ) είναι προφανή: διεύρυνση των πηγών εφοδιασμού, κάλυψη των έκτακτων αναγκών και των διακοπών ροής φυσικού αερίου από τους αγωγούς, νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του ρόλου που προσπαθεί να διαδραματίσει η χώρα ως ενεργειακός κόμβος.

Η Energean oil & gas έχει επισημάνει σε κάθε ευκαιρία ότι οπωσδήποτε θα ενδιαφερθεί για την πραγματοποίηση του έργου, έχοντας ως πλεονέκτημα τόσο την εμπειρία από την διαχείριση της περιοχής και τις διαδικασίες αδειοδότησης, όσο και το εργοστάσιο στην Καρβάλη της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, όπου το παραγόμενο σήμερα φυσικό αέριο διοχετεύεται μέσω αγωγού από την πλατφόρμα Κ. Περιττό να σημειώσουμε ότι ένα τέτοιο έργο ενδυναμώνει στρατηγικά και αναπτυξιακά την περιοχή μας, στο σχεδιασμού του νέου καταμερισμού πηγών και δικτύων ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.