Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΘΙΟΣ ΡΗΓΑ ΣΤΟ 2o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ BALKANS OIL & GAS: Η Energean δίνει το παράδειγμα


Όπως επισήμανε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas  υπάρχουν ευκαιρίες, χρειάζεται όμως υπομονή για τα κοιτάσματα της χώρας

 

Επαφές για βαλκανικά ανοίγματα της Energean Oil & Gas



Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας  αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων
Την εκτίμηση ότι στην χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, εξέφρασε ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil& Gas Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο 2ο Annual Balkans Oil & Gas Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Επίσης στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Ρήγας είχε επαφές τόσο με κυβερνητικά στελέχη της Κροατίας όσο και του Μαυροβουνίου για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο προσεχές μέλλον, σε αυτές τις χώρες. Πιο συγκεκριμένα συζητώντας ο κ. Ρήγας με στελέχη από την Κροατία τον διαβεβαίωσαν ότι οι συνθήκες είναι πολύ ώριμες και σύντομα θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την παραχώρηση εκτάσεων προς έρευνα. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και το Μαυροβούνι, όπου εκεί ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι ακόμη τόσο ώριμες, επιπλέον στην χώρα αυτή υπάρχει και η αρνητική εμπειρία από την παρουσία των ΕΛΠΕ που διεξήγαγαν έρευνες σε δύο περιοχές χωρίς αποτελέσματα και μέσα από αυτή τη συνεργασία διαπιστώθηκαν οι ανεπάρκειες που υπάρχουν στο νομοθετικό σύστημα. Ο κ. Ρήγας είδε και τις δύο περιπτώσεις από θετική σκοπιά και τους διαβεβαίωσε ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Energean Oil& Gas, όταν θα προκύψει η επίσημη πρόσκληση, καθώς είναι στα σχέδια της ένα άνοιγμα στην βαλκανική ενδοχώρα.


Το παράδειγμα του Πρίνου

Ο κύριος Ρήγας στην ομιλία του στο συνέδριο εστίασε στο παράδειγμα της Energean, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια, σε συνεργασία με αναγνωρίσιμες εταιρείες της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και  φυσικού αερίου, έχει επενδύσει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ για να αναβιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο και στη Νότια Καβάλα, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολάρια στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής εντός του πρώτου διμήνου του 2014, προκειμένου το κοίτασμα να παραμείνει βιώσιμο.

Η εταιρεία, έχει παραγάγει πάνω από 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Διαθέτει, πλέον, την εμπειρία από 80 γεωτρητικές προσπάθειες στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, σε περιοχές  με ιδιαίτερα δύσκολη γεωλογία καθώς και αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, λόγω και της τουριστικής δραστηριότητας σε μέρη όπως η Θάσος αλλά και την εμπειρία από την λειτουργία τεσσάρων γεωτρυπάνων τα τελευταία χρόνια. Το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αφορά παραχωρήσεις όπως ο Πρίνος και η Νότια Καβάλα (σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις, ενώ επανεκτιμώνται δεδομένα για γειτνιάζουσες και ανεξερεύνητες περιοχές), το κοίτασμα Ε (εξετάζεται ο τρόπος υλοποίησης νέων γεωτρήσεων εντός του 2014), τα Ιωάννινα (η Energean έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και αναμένει την κύρωση της σχετικής σύμβασης), το Κατάκολο (βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και την εταιρεία Grekoil πριν την ανακήρυξη του κοινού σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή) καθώς και περιοχές στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, συνολικής έκτασης άνω των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, για τις οποίες έχει εκδηλώσει προς την Πολιτεία ενδιαφέρον από κοινού με την ισραηλινή εταιρεία Ratio.


Προτέρημα η υπομονή


Ο ίδιος πάντως συνέστησε «υπομονή» στην προσπάθεια που γίνεται, σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη με επίκεντρο τις επιτυχίες στο κοινό πρόγραμμα Ισραήλ και Κύπρου.

Αναφερόμενος, δε, στα προσκόμματα που αντιμετωπίζει η Energean στη δραστηριότητά της, ο κ. Ρήγας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική, ενώ η έλλειψη επαρκών στοιχείων εμποδίζει τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών να εργαστούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Πρόσθεσε δε ότι «είναι συχνές οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, ενώ υπάρχουν και οι γνωστοί περιορισμοί λόγω των σχέσεων με την Τουρκία».

Παρόλα αυτά, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει τον τομέα της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων ως κορυφαία προτεραιότητα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει εκ των πραγμάτων ρόλο – κλειδί στην προώθηση των στόχων. «Το success story του Πρίνου απέδειξε ότι επενδυτές με μακροχρόνιο σχεδιασμό μπορούν να εντοπίσουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν αξία ακόμη και σε ώριμα κοιτάσματα», τόνισε ο κ. Ρήγας. Για να καταλήξει ότι «η παρουσία της Schlumberger ως τεχνικού συμβούλου καθώς και η χρηματοδότηση, μέσω απόκτησης συμμετοχής, από την Third Point, συνιστούν ψήφους εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, το άνοιγμα του εγχώριου τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και, βέβαια, την Energean Oil & Gas, την μόνη παραγωγό πετρελαίου στην χώρα μας».