Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δημόσια Υγεία: Πληρώνεις; Μπαίνεις…

Αναστάτωση από το 25ευρω για εισαγωγή στα νοσοκομεία από 1/1/2014 – Αντίθετος ο πρόεδρος των γιατρών του Γ.Ν.Κ., Χ. Τριανταφυλλίδης

 

Κάθετα αντίθετος με την απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ, που θα επιτρέπει την εισαγωγή των πολιτών στα νοσοκομεία από 1/1/12014 εμφανίστηκε ο πρόεδρος των γιατρών του γενικού νοσοκομείου Καβάλας Χάρης Τριανταφυλλίδης. 
Ο Αδ. Γεωργιάδης είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα δημοσίως, δεσμευόμενος ότι θα έρθει σε αντιπαράθεση με την τρόικα, εφόσον αυτό χρειαστεί, ωστόσο αυτοαναιρέθηκε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, τονίζοντας για το θέμα ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και πως το μέτρο έχει ήδη ψηφιστεί και συμπλήρωσε ότι θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 11.000 ευρώ να μην πληρώνουν.

«Δεν είναι τόσο τρομερό να πληρώνει κάποιος για τους ανασφάλιστους συμπολίτες του. Οι άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν θα πληρώνουν», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ διαβεβαίωσε πως για μια απλή εξέταση στο νοσοκομείο ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 5 ευρώ.

 

«Πλήρως αντίθετοι με την επιβολή του αντίτιμου»


Την πλήρη αντίθεσή του για την επιβολή «χαρατσιού» 25 ευρώ με την εισαγωγή στο νοσοκομείο εξέφρασε ο πρόεδρος των γιατρών του Γ.Ν. Καβάλας, Χάρης Τριανταφυλλίδης, δηλώνοντας πως «αν και είναι ένα θέμα που δεν άπτεται της αρμοδιότητάς μας, μπορούμε σαφέστατα να εκφέρουμε άποψη, αφού αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας. Είναι απόφαση που είχε ληφθεί από τον Νοέμβριο του 2012, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πορεία και μάλιστα διαψεύδονταν μέχρι και πριν λίγες μέρες. Ωστόσο, πλέον παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης με ορισμένα “ναι μεν αλλά” και με το πρόσχημα εξαιρέσεων ή κριτηρίων. Αν ξεκινήσει να μπαίνει αντίτιμο για την εισαγωγή, για την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία, τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια; Η απόφαση αυτή είναι κάτι που μου προκαλεί απορίες, όπως και στο σύνολο των γιατρών που δηλώνουμε πλήρως αντίθετοι».

Ερωτηθείς για το που αποδίδονται αυτές οι αποφάσεις του υπουργείου, ο Χ. Τριανταφυλλίδης απάντησε ότι οι γιατροί θα είναι στο πλευρό όλων των συνανθρώπων τους, «ακόμη και σε περίπτωση που γνωρίζουμε ότι κάποιος δεν έχει πληρώσει το συγκεκριμένο αντίτιμο. Έχουμε δώσει όρκο να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας αφιλοκερδώς, όταν μας ζητηθεί. Η οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες είναι τραγική, όμως δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνεται αυτό, ώστε να εξωθήσουν τους πολίτες προς τις ιδιωτικές παροχές υγείας. Δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Θεωρώ ότι μάλλον είναι μια κίνηση για τη μείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία και της αποσυμφόρησής τους».