Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Απογοητευτική εικόνα σε πλατεία Ελευθερίας και Καπνεργάτη

Μετά βίας έφτασαν τα εκατό άτομα οι συγκεντρωμένοι στα συλλαλητήρια της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και του Π.Α.ΜΕ. στην Καβάλα


Ιδιαίτερα μικρή ήταν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα
«Οι κινητοποιήσεις και ο αγώνας δε γίνονται από τους καναπέδες», «τρεις κι ο κούκος», «σκόρπια διαδήλωση». Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια τόσο των παρευρισκόμενων όσο και των περαστικών για την εικόνα από τα χθεσινά συλλαλητήρια της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και του Π.Α.ΜΕ. Καβάλας, αφού μετά βίας οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 70-80, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Οι επικεφαλείς των τοπικών συνδικαλιστικών οργάνων περίμεναν την προσέλευση μαθητών από τα σχολεία που ξεκίνησαν χθες να τελούν υπό κατάληψη, ώστε να μπορέσουν να εμφανίσουν μαζικότητα στις πλατείες Καπνεργάτη και Ελευθερίας.

Οι πρόεδροι του νομαρχιακού τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, Τάσος Ιωαννίδης και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, εξέφρασαν την πίκρα τους και την απογοήτευσή τους για τη χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει πλέον να αναζητηθούν άλλες, πιο ριζοσπαστικές μορφές αγώνα.

Μάλιστα, ο Απ. Μουμτσάκης, καυτηριάζοντας τις καταλήψεις σε σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καβάλας, τόνισε ότι τα προβλήματα των μεγάλων δεν θα πρέπει να μετατοπίζονται στα παιδιά. Δηλώσεις δεν έκανε (όπως συνηθίζει σε ανάλογες συγκεντρώσεις η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, Σοφία Φιλιππίδου).

 

«Απεργίες τέτοιου είδους δε μας οδηγούν πουθενά»

 

Την απογοήτευσή του για τη μικρή συμμετοχή των συναδέλφων του, όπως και την απουσία του Εργατικού Κέντρου από τη χθεσινή συγκέντρωση καυτηρίασε πρώτος ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Τάσος Ιωαννίδης.

«Δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Σε επικοινωνία που είχα με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αθήνα, τους μετέφερα ότι αν δεν είμαστε όλοι οι κλάδοι μαζί, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Στην αρχή ήταν να γίνει κοινή 24ωρη με την Γ.Σ.Ε.Ε., η οποία τελικά αποφάσισε στάση εργασίας και έτσι άλλαξαν όλα. Περιμέναμε και το Εργατικό Κέντρο στην κινητοποίηση, όμως δεν ήρθαν. Η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Καπνεργάτη είναι απογοητευτική. Τα ποσοστά συμμετοχής στη σημερινή (σ.σ. χθες) πρώτη ημέρα της απεργίας είναι πολύ μικρά, σε όλους τους τομείς του δημοσίου στην Π.Ε. Καβάλας. Θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτό το γεγονός. Οι απεργίες αυτού του είδους δεν μας οδηγούν πουθενά. Δεν μπορεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προκηρύσσεται μια 48ωρη απεργία και να βρισκόμαστε εδώ τριάντα άνθρωποι. Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί κάτω για να βρούμε νέες δράσεις για το επόμενο διάστημα, το οποίο πραγματικά θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έχουμε εξαντληθεί οικονομικά και θα πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ιωαννίδης.

 

Ισχνή συμμετοχή των δασκάλων

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας Απόστολος Μουμτσάκης ανέφερε ότι «το 80% της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα είναι πολύ φτάνει κάτω από το 10%. Οι συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουμε να ανατρέψουμε όσα άσχημα συμβαίνουν στο σχολείο μας, θα πρέπει να αφήσουμε τη σιγουριά του καναπέ μας και να βγούμε επιτέλους στους δρόμους. Καταλαβαίνω ότι το οικονομικό πρόβλημα, μας κρατά στα σχολεία. Πολλοί ζητούν άλλη λύση για να ανατρέψουμε όσα μας ταλαιπωρούν για αυτό και στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) γενική συνέλευση θα αποφασιστεί ποια θα είναι η μορφή του αγώνα μας από εδώ και στο εξής με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των συναδέλφων μας».

Λόγω της μικρής συμμετοχής δεν πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Καβάλας από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Καπνεργάτη, ενώ αναιμική ήταν η πορεία των μελών του Π.Α.ΜΕ.

 

Επτά σχολεία απάντησαν με καταλήψεις στο πλευρό των καθηγητών

 

Εν τω μεταξύ, χθες επτά σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τελούσαν υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί. Πιο συγκεκριμένα, μαθήματα δεν έγιναν στα 1ο, 2ο και 6ο Λύκειο, ενώ κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο 6ο Γυμνάσιο, όπως και στα τρία σχολεία της Χρυσούπολης (Γυμνάσιο-Λύκειο και ΕΠΑ.Λ.).

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Γιώργος Χεςριστανίδης, δεν υπήρχαν προβλήματα με ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων ή κτηριακά προβλήματα, με τις καταλήψεις να γίνονται για συμπαράσταση των μαθητών προς τους καθηγητές τους.