Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Παραδοχή Κ. Σιμιτσή: «Μίζερος και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2014»


Πιο κάτω από τα επίπεδα του 2010 ο επόμενος προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας - Μειωμένη κατά 50% η Σ.Α.Τ.Α. και κατά 10% οι Κ.Α.Π.

 

 


 

Ο πιο «κοντός» προϋπολογισμό της ιστορίας του θα είναι αυτός του 2014 για τον δήμο Καβάλας, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4178 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή από τον οποίο προήλθε το οικονομικό παρατηρητήριο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέσω αυτού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες, ενώ σύντομα σειρά θα πάρουν και οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη χθες ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, τον οποίο χαρακτήρισε ταυτόχρονα «μίζερο και αντιαναπτυξιακό», μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Ο Κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι «ο νόμος αυτός μας επιβάλει να έχουμε το σχέδιο του προϋπολογισμού έτοιμο προς υποβολή στο οικονομικό παρατηρητήριο τοπικής αυτοδιοίκησης στο τέλος Ιουνίου. Εννοείται ότι για την πρώτη χρονιά, αφού πρόσφατα ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, δεν μπορούσαμε να συμμορφωθούμε σε αυτή την υποχρέωση και έτσι προβλέφθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μάλιστα σχετική εγκύκλιος μας ζητά να είναι έτοιμο στις 2 του μήνα, κάτι που είναι αδιανόητο. Σε μια εποχή που οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν διακοπές και είναι κλειστά τα υπουργεία, εμείς πρέπει να ανακαλούμε άδειες των υπαλλήλων μας και να τρέχουμε για να είμαστε έτοιμοι, ώστε να περάσει το σχέδιο. Άρα δε θα μπορέσουμε να υποβάλουμε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, όπως μας το ζητούν, αλλά θα είμαστε έτοιμοι πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου».


Ο αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός


Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο δήμαρχος Καβάλας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ως «αντιαναπτυξιακό και μίζερο», υπογραμμίζοντας ότι «μας βάζουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι όχι μόνο σε ότι αφορά τις τυπικές διαδικασίες, αλλά και στο πως θα είναι γραμμένος ο προϋπολογισμός. Θα είναι τόσο χαμηλός, όσο ποτέ άλλοτε. Ο δήμος μας σήμερα δεν είναι μόνος, αλλά έχει μαζί του και τον πρώην δήμο Φιλίππων. Θα είμαστε πολύ πιο χαμηλά από τον προϋπολογισμό του 2010 του καποδιστριακού δήμου Καβάλας. Η Σ.Α.Τ.Α. θα είναι μειωμένη κατά 50%. Αξίζει να τονιστεί ότι φέτος λάβαμε δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2014 θα πάρουμε λίγο πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Στους Κ.Α.Π., για τα λειτουργικά μας έξοδα, θα έχουμε μείωση 10% έναντι του 2013. Μας βάζουν να εφαρμόσουμε τέτοιες τεχνικές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ώστε να είναι μίζερος και αντιαναπτυξιακός, να μην δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να ασκήσουν πολιτική στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας πάνω από όλα, αλλά και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Με τον τρόπο που θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός φέτος τα πράγματα είναι τόσο σκούρα που αναρωτιέμαι τι είδους τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε στο ελληνικό κράτος», κατέληξε ο Κ. Σιμιτσής.