Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Α. Γιαννακίδης: «Το έργο της Μεγάλης Λέσχης σύντομα θα εκτελείται»

 

 

Πίστη από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ ότι δε θα υπάρξει απένταξη έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο

 

 

Συνάντηση εργασίας είχε χθες σε Δράμα και Καβάλα με τους δημάρχους και τα επιτελεία των τεχνικών υπηρεσιών τους ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, αναφορικά με τα υπό ένταξη έργα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τις φήμες για απένταξη ορισμένων εξ αυτών των έργων από την τρέχουσα προγραμματική διαδικασία λόγω καθυστέρησης στη συμβασιοποίηση της.

Κατά την επίσκεψή στο δημαρχιακό μέγαρο, ο κ. Γιαννακίδης μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και εξέφρασε την πίστη του ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για απένταξη έργων και ειδικότερα σε όσα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

«Για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, την περασμένη εβδομάδα μας απεστάλη μια εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Γ. Γιαννούση, όπως εστάλη και σε όλες τις διαχειριστικές αρχές της χώρας, ότι τα έργα που δεν εμφανίζουν συμβασιοποιήσεις μέχρι 12/8, οδεύουν προς απένταξη από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και δε θα γίνει καμία νέα ένταξη αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου. Την επόμενη κιόλας μέρα είχα μια πολύωρη συνάντηση με τον κ. Γιαννούση, μια και υπήρχε το εξής τραγελαφικό, ότι πριν 20 μέρες μας ικανοποιήθηκε το αίτημα για υπερδέσμευση κατά 70 εκατ. ευρω. Έγινε η συμφωνία σε προφορικό επίπεδο για τη διαδικασία που προβλέπει η εγκύκλιος ότι θα ισχύσει μετά την κάλυψη της υπερδέσμευσης. Αυτό που κρατάμε είναι ότι όσα έργα είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ της Περιφέρειάς μας θα προχωρήσουν κανονικά, όπως και έργα που θα δημοπρατήσουμε μέχρι το όριο των 70 εκατ. ευρώ της υπερδέσμευσης. Ας μην καλλιεργούμε προβληματισμό και πανικό. Συνεργαζόμαστε με όλους τους δήμους και θέλω να πιστεύω ότι στην ΠΑΜΘ δε θα υπάρξει καμία απένταξη. Το θετικό από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι την Παρασκευή θα έχουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδη, ώστε αυτά που έχουν αποτυπωθεί στο γραπτό κείμενο της αναθεώρησης, τα 125 εκατ. ευρώ από την προσπελασιμότητα του υπουργείου να τα πάρουμε στην Περιφέρειά της».

 

Κ. Σιμιτσής: «Η κυβέρνηση να διορθώσει τα λάθη της»

 

Βολές για τον τρόπο που λειτουργεί το κυβερνητικό επιτελείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ εξαπέλυσε ο δήμαρχος Καβάλας, ζητώντας να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα του δίκαιου των δημοσίων συμβάσεων.

«Το ΕΣΠΑ του Δήμου Καβάλας φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και τα χρήματα από τα τομεακά προγράμματα. Επίσης, η πορεία των συμβασιοποιήσεων κυλάει με εξαιρετικούς ρυθμούς και πρέπει να αναφέρω ότι ο Περιφερειάρχης με τη γνωστή του ευγένεια, αλλά κι επειδή έχει τη συναναστροφή με τους υπουργούς, δεν το είπε και θα το κάνω εγώ. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα του δίκαιου των δημοσίων συμβάσεων, επειδή οι καθυστερήσεις εντοπίζονται εκεί και όχι στην ενδεχόμενη αμέλεια των κεντρικών ή δημοτικών υπηρεσιών. Ένα θα αναφέρω μόνο. Σε κάθε διαδικασία για δημόσιο έργο, πρέπει να πάρει απόφαση η οικονομική επιτροπή, που πρέπει να εγκρίνει στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση 20-30 ημερών σε κάθε διαδικαστική πράξη. Πολλές φορές όταν έρχονται οι τελικές εγκρίσεις, επιστρέφουν αρνητικές για δήθεν λάθη, που σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση πολλών μηνών. Αυτά πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να τα διορθώσει, ώστε να διορθώσει και τους χρόνους απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ. Οι τεχνικές υπηρεσίες μας και η Διαχειριστική Αρχή έχουν υπερβάλλει εαυτούς και φτάσαμε στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν το έχει ξαναδεί ο δήμος Καβάλας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μην υπάρξει απένταξη και προετοιμαζόμαστε για τη νέα προγραμματική περίοδο».

 

Πρωτοπόρα η Περιφέρεια ΑΜΘ

 

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννακίδης συμπλήρωσε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η μοναδική στην Ελλάδα, η οποία από την ημερομηνία απόφασης της ένταξης ενός έργου μέσα σε πέντε ημέρες υπάρχει η προέγκριση για τη δημοπράτηση. «Αυτό δε γίνεται πουθενά. Έχουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο συνεργασίας, που πρέπει να αποτελέσει πιλότο για όλη την Ελλάδα. Κι επειδή ξέρω ότι ο προβληματισμός των Καβαλιωτών είναι μεγάλος, όσον αφορά το έργο αποκατάστασης της Μεγάλης Λέσχης, τονίζω ότι η Μ. Λέσχη είναι η μεγάλη αγάπη τόσο του δημάρχου όσο και δική μου. Αυτό σημαίνει ότι απρόσκοπτα θα προχωρήσουμε σε διαδικασία υπογραφής της σύμβασης και το έργο θα εκτελείται πολύ σύντομα».