Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ανήσυχοι οι αγρότες του Νέστου


Σχετικά με την διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ


Σάββας Μιχαηλίδης: «Η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς»

 


Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι αγρότες του Νέστου, τόσο για το χρόνο ολοκλήρωσης της καταγραφής των ζημιών και καταβολής της αποζημίωσης, από τις πρόσφατες θεομηνίες, αλλά και για το κατά πόσο θα τους καλύψει πλήρως ο σχετικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Για τους λόγους αυτούς πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Πετροπηγή προκειμένου να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το πώς μπορούν να λυθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

 

Πιο συγκεκριμένα το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, το οποίο επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα τις περιοχές του Δήμου Νέστου που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση των αρχών του Αυγούστου, προχώρησε (ως όφειλε) στην καταγραφή του μεγέθους των ζημιών που προκάλεσε το χαλάζι στην αγροτική παραγωγή, ωστόσο μεγάλη παραμένει η ανησυχία των αγροτών τόσο για την εξέλιξη των διαδικασιών αποζημίωσης όσο και για το γεγονός ότι, βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπεται αποζημίωση για το φυτικό κεφάλαιο που επλήγη για την θεομηνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτών η ζημιά αυτή είναι ανυπολόγιστη, ενώ το χειρότερο είναι ότι θα επηρεάσει και την αγροτική παραγωγή των επόμενων ετών, κυρίως στα ακτινίδια, τα οπωροκηπευτικά και τα αμπέλια.

 

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στην Πετροπηγή (έναν από τους οικισμούς που επλήγησαν περισσότερο από την χαλαζόπτωση) με την παρουσία του δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη και μερίδας αγροτών από την περιοχή και τους γύρω οικισμούς. Σκοπός της σύσκεψης αυτής ήταν να καταθέσουν οι αγροτικοί σύλλογοι τις απόψεις τους προκειμένου να ετοιμαστεί μια συνολική πρόταση για την αλλαγή ορισμένων σημείων του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στον οποίο και θα σταλεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης, «Αυτή την στιγμή ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο την ετήσια παραγωγή και όχι το φυτικό κεφάλαιο. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Για παράδειγμα, την επόμενη χρονιά τα ακτινίδια δεν πρόκειται να δώσουν παραγωγή. Κατόπιν τούτου ο αγρότης, παρά το γεγονός ότι δεν θα πάρει παραγωγή, θα καταβάλλει κανονικά την εισφορά του στον ΕΛΓΑ, η οποία αντιστοιχεί στα 58 € ανά στρέμμα. Συνεπώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε»

 

Σε ότι αφορά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η χαλαζόπτωση, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι «με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει καταστραφεί το 100% της αγροτικής παραγωγής των πληγέντων περιοχών. Από την Παρασκευή τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ έσπευσαν να αποτυπώσουν το μέγεθος το ζημιών και να εκτιμήσουν την παραγωγή που θα υπήρχε αν και εφόσον δεν είχε πέσει το χαλάζι. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα βγει και το τελικό οικονομικό κόστος της καταστροφής από την χαλαζόπτωση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποια ακριβής εκτίμηση για την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αγρότες.»

 

Στην σύσκεψη ήταν παρόντες επίσης οι βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ντίνος Κλειτσιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στην προώθηση των απόψεων των αγροτών και στην εξεύρεση λύσης.