Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Εμπορικοί σύλλογοι προς Αρχ. Γρανά: Ποτέ την Κυριακή


Εμμένει η πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η ΟΕΒΕ Καβάλας στην αντίθεσή τους με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες από τις 7 Κυριακές (μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί από την ελληνική βουλή). Αυτό προέκυψε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε, χτες το απόγευμα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς με τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων του νομού, σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί τις απόψεις τους.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος, εκτός από τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Καβάλας και Ελευθερούπολης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας Παναγιώτης Αρσονιάδης , εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου Καβάλας και ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης. Παρόντες επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Γερομάρκος καθώς και ο πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ Μάκης Παπαδόπουλος.

Ο νυν πρόεδρος του ΕΣ Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, την έντονη αντίθεσή του με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, διότι  “το μέτρο αυτό δεν βοηθάει στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, ενώ αυξάνει τα λειτουργικά μας έξοδα”. Παράλληλα, αναφερόμενος στον ψηφισθέντα νόμο για τις 7 Κυριακές, ο κ. Λεμονίδης διευκρίνισε ότι “ εδώ και χρόνια έχει ψηφιστεί ένα εθνικό ωράριο, σύμφωνα με το οποίο τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα μεσημέρια. Ελάχιστα μαγαζιά, όμως, το τηρούν. Αυτό δείχνει ότι η αγορά έχει αποκλείσει το εθνικό ωράριο μέσα από την εμπειρία. ” Τέλος, ο Β. Λεμονίδης τόνισε ότι το θέμα των Κυριακών θα συζητηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου, όπου και θα ακουστούν οι απόψεις των καταστηματαρχών, οι οποίες είναι πολλές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης Φώτης Τουφεξής όσο και ο κ. Αρσονιάδης, ο οποίος απέρριψε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για δύο λόγους:

1) Καταρρίπτεται κάθε έννοια της οικογένειας, της θρησκείας και της ανθρώπινης ζωής,

2) Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, από την στιγμή που υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ώρες τις άλλες μέρες αλλά δεν υπάρχει τζίρος.

Ο κ. Αρσονιάδης, επίσης, ξεκαθάρισε ότι η ΟΕΒΕ Καβάλας θα στηρίξει τις αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων της ΠΕ Καβάλας, όποιες και αν είναι αυτές.

Δεν έλειψαν, πάντως, και οι αντίθετες απόψεις, με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Τάκη Αγγελίδη να δηλώνει ότι “το να λέμε όχι αδιάκριτα είναι λάθος, κατά την γνώμη μου. Οι 7 Κυριακές είναι χρήσιμες, διότι εκείνες τις ημέρες όλοι οι καταστηματάρχες περιμένουν αύξηση των κερδών τους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές, όπως οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Συνεπώς πρέπει να το εξετάσουμε διεξοδικά.”
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου από τους Εμπορικούς Συλλόγους, οι οποίοι και θα τις ανακοινώσουν στον κ. Γρανά