Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δήμος Καβάλας: Ούτε ένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών


Τον απολογισμό του νομικού προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» έκαναν χθες ο Κ. Σιμιτσής και ο Λ. Παππάς

 

 

 

Τον απολογισμό του νομικού προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» για την οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών πραγματοποίησαν χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, Λεωνίδας Παππάς.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός ενόψει τη νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι φέτος οι δομές του δήμου θα δεχτούν περισσότερα παιδιά έναντι του 2012, ενώ ο κ. Παππάς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κανένα βρέφος ή νήπιο δε θα μείνει εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών.

 

 

 

Ο Κ. Σιμιτσής ανέφερε στην εισήγησή του ότι «το νομικό πρόσωπο της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής λειτουργεί άψογα και με επιτυχία, χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού, που με αυτοθυσία πολλές φορές ανταποκρίνεται στο έργο του στηρίζοντας τους Καβαλιώτες».

Ο Κ. Σιμιτσής έδωσε τα εύσημα και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τη στάση που κράτησαν στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας τη, χρήσιμη και εποικοδομητική.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που κι αυτό περιλαμβάνεται στις δομές του νομικού προσώπου, ο κ. Σιμιτσής δήλωσε πως «ο δήμος Καβάλας είναι κάθετα αντίθετος με την κατάργηση της δομής από τον προσεχή Σεπτέμβριο, δομή που είναι απόλυτα επιτυχημένη κι από την οποία εξυπηρετούνται συνολικά 500 ηλικιωμένα και κοινωνικά αδύναμα άτομα».

Από τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θεοδώρα Βαβαλέσκου, αφού συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου, επεσήμανε ότι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα βρίσκονται κοντά στους πολίτες.

 

 

Οι επιδόσεις του Δήμου Καβάλας

 

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Λ. Παππάς, επεσήμανε πως ο δήμος Καβάλας κατατάσσεται μακράν στην πρώτη θέση του αριθμού εγκεκριμένων βρεφών και νηπίων, μεταξύ 20 δήμων με περίπου παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της Καβάλας, καθώς και του ποσού χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α., που ανέρχεται για φέτος στο 1.310.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, για την περίοδο 2013-2014, θα ενταχθούν 428 βρέφη και νήπια, μέσω του Ε.Σ.Π.Α., ενώ άλλα 300 θα ενταχθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την διαφορά ότι οι γονείς τους θα επιβαρυνθούν με τα τροφεία, τα οποία όμως είναι σημαντικά μειωμένα ελέω κρίσης.

Για την περίοδο 2011-2012, ο δήμος Καβάλας είχε λάβει 1.833.300 ευρώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την περίοδο 2012-2013 δόθηκαν 1.260.630 ευρώ, με το νομικό πρόσωπο να αναμένει μια αποπληρωμή της τάξης των 140.070 ευρώ.

Ακόμη, την περίοδο 2011-2012 στους βρεφονηπιακούς σταθμούς φιλοξενήθηκαν 504 βρέφη και νήπια, ενώ την περίοδο 2012-2013, 519 παιδιά.

Όσο για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτούς, από τις 20 Απριλίου 2011 έως σήμερα, έχουν εργαστεί περισσότερα από 350 άτομα, εκ των οποίων τα 79 είναι με 11μηνα μέσω Ε.Σ.Π.Α. και άλλα 252 με δίμηνα.

Ο Λ. Παππάς τόνισε πως η χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κρίνεται επαρκής, ενώ υπάρχει ένα ταμειακό διαθέσιμο 700.000 ευρώ, που προορίζεται για τη στήριξη των αδυνάμων ομάδων για κοινωνικές δράσεις.

Η «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» έχει εντάξει στους κόλπους της, εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών και του «Βοήθεια στο Σπίτι» τα Κ.Α.Π.Η. και τα δημοτικά ιατρεία, για τα οποία, όπως τόνισε ο Λ. Παππάς έχει γίνει προσπάθεια με νύχια και με δόντια να διατηρηθούν και να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών τους.

Τέλος, η αντιπρόεδρος του νομικού προσώπου, Αλέκα Τεκέογλου, μιλώντας για τον προγραμματισμό των Κ.Α.Π.Η., σημείωσε πως καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ από τις αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία τους κατά τις απογευματινές ώρες, που λόγω έλλειψης καλοκαιριού τα κρατούσε κλειστά στη διάρκεια του καλοκαιριού.