Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ

Πρωτόγνωρος διαγωνισμός για την Καβάλα

 

 

Κοινή διοργάνωση του πρώτου Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, με μοναδικό θέμα τη θάλασσα

 

 

Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας διοργανώνει φέτος τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Θάλασσα».
Ο σκοπός και οι ορίζοντες του διαγωνισμού είναι ο φακός των φωτογράφων που θα συμμετάσχουν να κινηθεί σε πλάνα του υγρού στοιχείου, που αποτελούν και την πεμπτουσία ύπαρξης του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε προς τα τοπικά μέσα, ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, Χρήστος Τζανάκος, σημείωσε ότι «με το υλικό που θα συλλεχθεί και θα εκτεθεί σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση-έκθεση τον Δεκέμβριο, σε χώρο της πόλης μας, φρονούμε ότι θα αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο θαλάσσιος πλούτος της χώρας μας. Την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία την αποδεχθήκαμε ως το νόμιμο φορέα της ελληνικής φωτογραφικής τέχνης και μάλιστα η ίδια μας βρήκε και μας πρότεινε την συνεργασία αυτή. Την δεχθήκαμε για την πείρα και την τεχνογνωσία της σε παρόμοια εγχειρήματα. Όμως ως Ναυτικό Μουσείο στρέφουμε το βλέμμα μας και στον τοπικό φωτογραφικό σύλλογο, από τα μέλη του οποίου ζητάμε ενεργή συμμετοχή και του απευθύνουμε ειδική πρόσκληση». 

Στους νικητές του διαγωνισμού θα δοθούν βαρύτιμα έπαθλα, δηλαδή τρία ανάγλυφα μετάλλια ανά νικητή, χρυσό, αργυρό και χάλκινο, τα ίδια που απονέμονται από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία στους νικητές των διαγωνισμών φωτογραφίας.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι ένα και μοναδικό η θάλασσα σε όλες της τις εκφάνσεις της, δηλαδή νερό, βυθός, πλεούμενα, ναυάγια, σκαριά, θαλάσσια επαγγέλματα κι ό,τι σχετίζεται με το θαλάσσιο στοιχείο.

 

Οι όροι και οι κατηγορίες του διαγωνισμού

 

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι δυο, η έγχρωμη και η ασπρόμαυρη, ενώ η κριτική επιτροπή θα είναι τριμελής και θα απαρτίζεται από εγνωσμένης αξίας και βαρύτητας φωτογράφους της χώρας μας. Ο ορισμός της θα γίνει από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία εντός του προσεχούς Νοέμβρη.

Η ίδια επιτροπή θα κρίνει όλα τα έργα με βάση την αντίληψη του καλλιτέχνη, την σύνθεση των φωτογραφιών και το πνεύμα που αυτές εκπέμπουν.

«Για την Καβάλα, είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που θα φροντίσουμε με τις φετινές μας εμπειρίες να το επαναλάβουμε και του χρόνου και αναμένουμε πολλές και σημαντικές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, αφού ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήδη προβάλλεται και από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία στην Αθήνα τόσο στα δικά της έντυπα όσο και στον διαδικτυακό της ιστότοπο», δήλωσε ο κ. Τζανάκος.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις συμμετοχές τους αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι τέσσερα έργα συνολικά για κάθε κατηγορία, συνοδευόμενα από το δελτίο συμμετοχής.