Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Υποβολή κοινής πρότασης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο


ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ENERGEAN OIL & GAS

 

 


Η Energean Oil & Gas σε συνέχεια του αιτήματος του ΥΠΕΚΑ για την υποβολή Κοινής Πρότασης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για την περιοχή «Κατάκολο» στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Open Door» που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012, ανακοινώνει πως υποβλήθηκε σήμερα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ζητήσει το Υπουργείο κοινή πρόταση από τις δυο ανταγωνιστικές κοινοπραξίες ENERGEAN OIL & GAS S.A. / TRAJAN OIL AND GAS LIMITED και GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική του «Forced Marriage».

Η νέα πρόταση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το ΥΠΕΚΑ, έχει λάβει υπόψη της τις βέλτιστες παραμέτρους από κάθε πρόταση για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο.

Η νέα κοινοπραξία θα αποτελείται από τις εταιρείες: Energean Oil & Gas S.A.                με ποσοστό 42,5 %, Trajan Oil & Gas Ltd. Με ποσοστό 15,0 % και Grekoil Energy Ventures Ltd. με ποσοστό 42,5 %. Διαχειριστής (operator) της κοινοπραξίας θα είναι η Energean Oil & Gas.

O κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για την δημιουργία της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ για την υποβολή κοινής πρότασης για την βέλτιστη ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο υποβάλαμε σήμερα την κοινή πρόταση με την Grekoil, η οποία λαμβάνει υπόψιν της τη μοναδική εμπειρία της Energean στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης του κοιτάσματος χρησιμοποιώντας την εμπειρία και γνώση του Viking Group, μητρικής εταιρείας της Grekoil, στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων. Ευελπιστούμε ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας εκτός από τον Πρίνο, όπου διενεργούμε σήμερα γεωτρήσεις για την αύξηση της παραγωγής, στα Ιωάννινα και το Κατάκολο όπου θα πρέπει να τηρηθούν οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές ώστε το επιτυχημένο παράδειγμα της ανάπτυξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε απόλυτη αρμονία με τον τουρισμό τα τελευταία 30 χρόνια στην Καβάλα να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».