Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στο Κρανοχώρι: Πύρινη κόλαση

Περίπου 1.500 στρέμματα έγιναν στάχτη

 

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε, γύρω στις 12 χτες το μεσημέρι, σε δύσβατη περιοχή κοντά στην Λεύκη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, όχι τόσο λόγω των ανέμων –οι οποίοι δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί- όσο λόγω του ότι ξέσπασε σε δύσβατο σημείο, στο οποίο τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν εύκολη πρόσβαση, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση, όμως γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση στο πύρινο μέτωπο είχε πολλές δυσκολίες. Αυτό είχε σαν συνέπεια να επιστρατευθούν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL, τα οποία έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού. Ωστόσο, από την στιγμή που τα PZL ήταν τα μόνα μέσα που βοηθούσαν στην πυρόσβεση για αρκετή ώρα, το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε γρήγορα προς την περιοχή  μεταξύ του Κρανοχωρίου και του Πολύνερου, καίγοντας εκτάσεις με πουρνάρια και αείφυλλα δέντρα,

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τα πυροσβεστικά οχήματα κατόρθωσαν να πλησιάσουν στο πύρινο μέτωπο και να ξεκινήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ όσο περνούσε η ώρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχώς ενισχύονταν. Συνολικά 16 οχήματα με 72 άνδρες (πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές), 2 αεροσκάφη PZL, 2 Canadair και ένα ελικόπτερο έπεσαν στην μάχη με τις πύρινες φλόγες, ενώ τις προσπάθειες συντόνιζαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Λίγο πριν το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όμως το μέτωπο αναζωπυρώθηκε, με τον κ. Γιαννακίδη να τονίζει ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστών έχουν επικεντρωθεί στην διάνοιξη διόδων προς 2 εξαιρετικά δύσβατες χαράδρες, στο Κρανοχώρι και το Κατωχώρι. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα συνέχιζαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού μέχρι την δύση του ηλίου, ενώ αναμένεται να ξαναμπούν στην μάχη της κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κάψει περισσότερα από 1500 στρέμματα αείφυλλων και πλατύφυλλων δέντρων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης θα προχωρήσουν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε μια προσπάθεια να θέσουν τη φωτιά σε πλήρη έλεγχο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα ξεκινήσουν  και πάλι ρίψεις νερού.