Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Διαίρει και βασίλευε;


Διχασμένες εμφανίστηκαν, το βράδυ της Τετάρτης, οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων για το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι περισσότεροι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων της ΠΕ Καβάλας τάχτηκαν ξανά κατά του ανοίγματος, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντίθετες φωνές.

Φωνές προερχόμενες όχι μόνο από τους προέδρους των επαγγελματιών των τουριστικών περιοχών (όπως η Νέα Πέραμος) αλλά και των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου. Δεκτές και σεβαστές όλες οι απόψεις. Εκτίμησή μας, όμως, είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει την τελική απόφαση για το πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους (και στον κάθε αντιπεριφερειάρχη) δεν είναι τυχαία.

Γιατί; Διότι, πολύ απλά, αν αποφάσιζε η κυβέρνηση ότι π.χ. όλα τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα άνοιγαν 7 ή 17 Κυριακές, πιθανόν να αντιδρούσαν μαζικά όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι σε ολόκληρη την χώρα.

Ενώ τώρα, ο κάθε εμπορικός σύλλογος διατυπώνει τις δικές του απόψεις, ανάλογα με τα συμφέροντα των μελών του. Συνεπώς το ενδεχόμενο να αρχίσουν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές σε έναν νομό λόγω του ότι θα έχουν ανοίξει και σε έναν γειτονικό νομό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Τραβηγμένο σενάριο; Ίσως. Αλλά με αυτά που έχουν δει τα μάτια μας τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί…