Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Προς τι οι εμποροπανηγύρεις;


Διαμαρτυρία προς τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου

 


Να μπει ένα τέλος στις ατελείωτες και χωρίς κανόνες εμποροπανηγύρεις, ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας από τις δημοτικές αρχές Καβάλας και Παγγαίου. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους σημειώνουν τα εξής:


«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν μεγάλες χριστιανικές γιορτές, όπως ο Δεκαπενταύγουστος, που πρέπει να γιορτάζονται με σεβασμό και κατάνυξη, να έχουν καταλήξει να συνδέονται με εμποροπανηγύρεις, όπου ανθεί και βασιλεύει το παράνομο εμπόριο.

Ως Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, συμφωνώντας με τις προτάσεις της Ε.Σ.Ε.Ε. , ζητούμε τουλάχιστον την τήρηση κάποιων ελάχιστων κανόνων λειτουργίας αυτών των εμποροπανηγύρεων, ώστε να τηρείται μια στοιχειώδη νομιμότητα.

             Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μόνο εκείνες οι εμποροπανηγύρεις που έχουν παραδοσιακά (εορταστικά) χαρακτηριστικά και να μην επιτρέπεται η δημιουργία νέων.  Εναλλακτικά, να επιτρέπεται μόνο μία ανά Δήμο/Δημοτική Κοινότητα/Τοπική Κοινότητα  το χρόνο.

             Οι εμποροπανηγύρεις να πραγματοποιούνται εκτός των ιστορικών και εμπορικών κέντρων των πόλεων και κωμοπόλεων και να διαρκούν το πολύ μέχρι τρεις (3) ημέρες.

             Να σταματήσει πια να καταστρατηγείται από πολλούς Δήμους ο σχετικός νόμος, εκδίδοντας στους συμμετέχοντες συνεχόμενες πενθήμερες άδειες και διατηρώντας σε λειτουργία την εμποροπανήγυρη για ολόκληρα δεκαπενθήμερα!

             Και πάντως να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε περιφραγμένους δημόσιους χώρους, που θα ανήκουν στους Δήμους.

             Να τηρείται υποχρεωτικά ταμειακή μηχανή από κάθε μικροπωλητή. Ελλείψει αυτής, ο πάγκος και τα διατιθέμενα είδη να κατάσχονται πάραυτα. Και οι μικροπωλητές να υποχρεούνται να αποδεικνύουν στους ελέγχους των αρμοδίων οργάνων, τον τρόπο κτήσης των προς πώληση ειδών με επίσημα φορολογικά στοιχεία.

             Ο έλεγχος των μικροπωλητών να μεταβιβαστεί εξολοκλήρου σε ειδικό, ευέλικτο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με εντεταλμένους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. και των Διευθύνσεων Εμπορίου των Περιφερειών

 

Στην ουσία ζητάμε τα αυτονόητα που θα επιτρέψουν στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που ματώνουν από την οικονομική κρίση, από τους φόρους, τα χαράτσια, τις ασφαλιστικές εισφορές, να μην έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων εμπόρων, με την αδιαφορία και την ανοχή των αρμόδιων αρχών...»