Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Θα συνεχιστούν οι επαφές με την Easy Jet - Θετικό το πρόσημο

Ετοιμάζουν ολοκληρωμένο πλάνο στην Αντιπεριφέρεια – Στόχος και ο σχολικός τουρισμός από τη Γαλλία

 

 


 

 

Συναντήσεις για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και του ανοίγματος σε νέες δυνατές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπως αυτή της Γαλλίας, είχαν στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Γιώργος Γερομάρκος.

Οι κ.κ. Γρανάς και Γερομάρκος συναντήθηκαν σε πρώτη φάση με εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Ελληνοκύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου.

Η Easy Jet είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης με στόλο 180 αεροπλάνων και περισσότερες από 400 διαδρομές σε 26 χώρες, ενώ 45 εκατομμύρια επιβάτες απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις πτήσεις που προσφέρει. Το 2000, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE)  φημίζεται για τα φτηνά εισιτήρια των πτήσεών της σε όλη την Ευρώπη.

 

 

Η συνάντηση αυτή είχε καθοριστεί πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αρχ. Γρανά. Οι δύο αντιπεριφερειάρχες επιθυμούν την έλευση τέτοιων εταιρειών στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, ακόμη κι ως ενδιάμεσου σταθμού στις πτήσεις της Easy Jet από την Αθήνα στη γαλλική πόλη Λυών.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γερομάρκος, τα αποτελέσματα από αυτό το ραντεβού ήταν θετικά και οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι «οι εταιρείες αυτές ενδιαφέρονται για το κέρδος, όπως είναι φυσικό. Μας έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για την περιοχή μας, μολονότι δεν τη γνωρίζουν καλά. Παρουσιάσαμε στοιχεία και τους επισημάναμε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι αποκομμένη από τη Γαλλία.

 

 

 

Και σχολικός τουρισμός

 

 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιριών ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία, όσον αφορά την προσβασιμότητα, τις κλίνες, τα αξιοθέατα, τα μέρη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, υποδομές εναλλακτικού τουρισμού, σε δρόμους κρασιού, σε βιότοπους, οικοσυστήματα, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες και φυσικά τους επισημάναμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, με την οποία υπάρχει μια αγαστή συνεργασία. Επίσης, επισημάναμε ότι η Περιφέρεια και η Π.Ε. Καβάλας είναι ιδανική για σχολικό τουρισμό, μια και στη Γαλλία υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν μοναδικό αντικείμενο ενασχόλησης τον σχολικό τουρισμό. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε, πλέον, το ενδιαφέρον των Γάλλων γι’ αυτού του είδους τον τουρισμό, με όπλο, όπως προείπαμε την παρουσία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι για το 2014 έχουν “κλείσει” οι προορισμοί από αυτά τα γραφεία για νέες πτήσεις και διαδρομές».

Ο κ. Γερομάρκος σημείωσε ακόμη ότι εταιρείες, όπως η Easy Jet, δεν κάνει αυτές τις επαφές δωρεάν, έχουν οικονομικές απαιτήσεις, που αφορούν τη διαφημιστική προβολή τους και σε βάθος ορίζοντα το κέρδος.

Εκτός της Easy Jet, οι επαφές είναι προχωρημένες για να προσγειώνονται αεροσκάφη τόσο της Aegean, όσο και της Ryanair, εταιρείες που έχουν καταφέρει με τα φτηνά εισιτήρια να καταστούν κολοσσοί τα τελευταία χρόνια στην αεροπλοΐα και με τις οποίες η Καβάλα δεν είχε σύνδεση κατά το παρελθόν.

 

 

Επαφές με ΕΟΤ

 

Από κει και πέρα, οι κκ. Γρανάς και Γερομάρκος είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, θίγοντας το μείζον πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού του Οργανισμού σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και της απουσίας καλά στελεχωμένου γραφείου στην Καβάλα, που είναι και η προμετωπίδα του τουρισμού σε όλη την Περιφέρεια.

Με πρωτοβουλία του Γ. Γερομάρκου, το προηγούμενο διάστημα είχαν σταλεί όλα τα έγγραφα προς τους βουλευτές του νομού Καβάλας για τα περισσότερα από 150 επενδυτικά σχέδια που περιμένουν την έγκριση από μηχανικό του ΕΟΤ και τα περισσότερα προέρχονται από τη Θάσο και την Καβάλα. Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Τουρισμού, οι κκ. Πασχαλίδης και Παναγιωτόπουλος, έκαναν κάποιες ενέργειες. Οι φάκελοι που περιμένουν έγκριση βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και οι δύο αντιπεριφερειάρχες ζήτησαν τη μεσολάβηση του κ. Λειβαδά να προωθηθούν αν είναι δυνατόν ακόμη και στην Αθήνα ή να αναλάβουν μηχανικοί του ΕΟΤ την επεξεργασία τους.

Ακόμη, οι κκ. Γρανάς και Γερομάρκος συναντήθηκαν και με παράγοντες του ΕΟΤ, συζητώντας για τη μεγαλύτερη προβολή της Π.Ε. Καβάλας και κατ’ επέκταση και της Περιφέρειας μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρισμού.