Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΑ: Σε κατάσταση ομηρίας…


Λόγω δυσλειτουργίας της κυβέρνησης άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν

 

 


 

Είναι από εκείνα τα πράγματα που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Η αλλαγή του τρόπου έκδοσης του πιστοποιητικού αναπηρίας για την προμήθεια αναπηρικού αυτοκινήτου έχει γίνει ένας πραγματικός Γολγοθάς για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τους οικείους τους. Η όλη διαδικασία έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη και εδώ και επτά μήνες το θέμα ουσιαστικά έχει παγώσει καθώς εκκρεμεί η έκδοση μιας ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), έτσι όπως προβλέπεται από το άρθρο 18 του Ν. 4110/13 για να μπορέσουν να παραλάβουν οι δικαιούχοι τα αυτοκίνητά τους τα οποία βρίσκονται «στοιβαγμένα» στα τελωνεία.

 

Αφορμή για το σημερινό ρεπορτάζ στάλθηκε ο αγώνας ενός πατέρα, που έχει ένα παιδί 36 χρονών που πάσχει από σύνδρομο DOWN με βαριάς μορφής νοητικής υστέρηση (με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30), επίσης πάσχει από βαριάς μορφής επιληψία (φαρμακοανθεκτική επιληψία χαρακτηρίστηκε από την επιτροπή που την έχει εξετάσει), καθώς επίσης από αδυναμία ελέγχου των σφικτήρων και οργανικό σύνδρομο. Με λίγα λόγια από όσες επιτροπές έχει περάσει για έλεγχο αυτό το άτομο έχει χαρακτηριστεί ανάπηρο σε ποσοστό 100% εφ’ όρου ζωής και ανίκανο για οποιαδήποτε βιοποριστική εργασία. Για τις θεραπευτικές ανάγκες καθώς και για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει ο πατέρας αυτού του ανθρώπου έχει πολύ μεγάλη ανάγκη το αυτοκίνητο, ωστόσο εδώ και επτά μήνες η Ελληνική Πολιτεία του έχει στερήσει αυτό το δικαίωμα λόγω του ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί καθυστέρησαν την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, η υπόθεση βρίσκεται στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνη και στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη και περιμένει υπογραφές!!!

 

Με επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προς τον κ. Μαυραγάνη επισημαίνει ότι η έκδοση της ΚΥΑ θα λύσει το πρόβλημα χιλιάδων αναπήρων που έχουν ανάγκη το αυτοκίνητο, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση στην έκκληση. Για το θέμα έχει υπάρξει και αλληλογραφία των υπηρεσιών του ΙΚΑ με τις τελωνιακές αρχές προκειμένου να προχωρήσει ο εκτελωνισμός των αυτοκινήτων με απαλλαγή δασμών, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αναφορές έχουν κατατεθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη, επίσης χωρίς αποτέλεσμα… Σε πολλές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα βρίσκονται στα τελωνεία αποθηκευμένα – πληρώνοντας οι δικαιούχοι τα ανάλογα ασφάλιστρα και τέλη φύλαξης – για περισσότερα από δύο χρόνια!!! Από την ψήφιση του Ν. 4110/13 στις 23 – 1 – 2013 έχουν περάσει επτά μήνες και ενώ όλοι περίμεναν ότι το θέμα θα επιλυθεί, η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο εξαιτίας της άρνησης δύο κυβερνητικών παραγόντων να υπογράψουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική αιμορραγία των ΑμΕΑ όσο και την αδυναμίας τους να εξυπηρετηθούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν δηλωθεί ως αδασμολόγητα με τον αριθμό πλαισίου που έχει το καθένα, οπότε και οι έμποροι δεν μπορούν να τα δώσουν αλλού και να επιστρέψουν στους δικαιούχους τα χρήματα που κατέβαλαν ως προκαταβολή, αλλά ούτε και να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό τους.

 

Επιπλέον, πέρα όλων των παραπάνω και η αγορά του αυτοκινήτου στερείται μερικές χιλιάδες νέων αυτοκίνητων που θα κυκλοφορήσουν και θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στον κλάδο που ως γνωστό έχει περιέλθει σε χειμερία νάρκη.

 

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χωρίς όμως να έχει εκδηλωθεί από την πλευρά του κάποια κίνηση για να «ξεκολλήσει» το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί, ωστόσο το πιθανότερο είναι η διαιώνιση του αδιεξόδου, γεγονός που «υπόσχεται» στους ανάπηρους και στους οικείους τους ακόμη πιο μεγάλη και πιο μακροχρόνια ταλαιπωρία. Για πολύ καιρό ακόμη ο πατέρας της 37χρόνης καβαλιώτισας με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει θα συνεχίσει να ανεβαίνει μόνος και διωκόμενος  -επί της ουσίας - από το ελληνικό κράτος, το δικό του Γολγοθά.

 

 

Μ. Κρομύδας: Η κατάσταση είναι τραγική

 

 

Για το θέμα μίλησε στο «Χ» ο κ. Μάκης Κρομύδας πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ επισημαίνοντας την περιπλοκότητα του θέματος, την τραγικότητα της κατάστασης και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες άνθρωποι.

«Είναι μια γνωστή υπόθεση του συγκεκριμένου μέλους του συλλόγου μας, ο οποίος αναγκάζεται να μεταφέρει το παιδί του για φυσικοθεραπείες και πλήθος άλλων εξετάσεων, όπως και άλλων 6.000 περίπου Ελλήνων που βιώνουν την ίδια κατάσταση για την έκδοση νέων αδειών για αναπηρικά αυτοκίνητα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την έναρξη των νέων επιτρόπων ΚΕΠΑ, οι οποίες δεν μπορούν να δείξουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι αναπηρικών αυτοκινήτων. Βγάζουν ένα ποσοστό αναπηρίας και πάθησης και δε δηλώνουν ότι αυτός που έχει εξεταστεί, ότι δικαιούται το αυτοκίνητο, όπως γινόταν παλιά από τις επιτροπές της νομαρχίας. Εκεί ήταν μια ειδική επιτροπή που βάσει της αξιολόγησής τους, έπαιρναν τα δικαιολογητικά οι εταιρείες αυτοκινήτων, πήγαιναν στα τελωνεία και έβγαινε το αμάξι αδασμολόγητο για το ΑμεΑ ή για το άτομο που το συνοδεύει. Σήμερα, οι επιτροπές ΚΕΠΑ δε βγάζουν τέτοια δικαιολογητικά, τα τελωνεία δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες και μένουν τα αυτοκίνητα μέσα στα κοντέινερ. Από τις αρχές του 2013 έχει γίνει μια συνεννόηση με το ΙΚΑ για το ποιοι θα είναι αυτοί που δικαιούνται τα αναπηρικά αυτοκίνητα και εκκρεμεί η έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα τακτοποιεί την έκδοση των εγγράφων για τους δικαιούχους των αναπηρικών αυτοκινήτων. Έχουν περάσει οκτώ μήνες κι όμως η διαδικασία έχει «κολλήσει». Δεν έγινε πρόοδος, παρά τις πιέσεις τις Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν δώσει προκαταβολές, τις οποίες ούτε μπορούν να λάβουν πίσω ούτε να πάρουν τα αυτοκίνητα που δικαιούνται. Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζουν και οι βουλευτές μας. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ανάλογη κωλυσιεργία υπάρχει και στην έκδοση νέων καρτών ή στην αναθεώρηση καρτών επιβίβασης των ΑμεΑ στο Υπεραστικό και το Αστικό ΚΤΕΛ. Λίγο-πολύ, όλοι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Είναι μια τραγική κατάσταση».

Μια τραγική κατάσταση που γίνεται ακόμη πιο ζοφερή από μαρτυρίες ανθρώπων και μελών του Ε.Σ.ΑμεΑ, οι οποίοι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών έμαθαν ότι η διαδικασία για την υπογραφή της ΚΥΑ, σχετικά με την έκδοση αδειών αναπηρικών αυτοκινήτων, βρίσκεται στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας.

Σε επικοινωνία αυτή τη φορά με το Υπ. Εργασίας, η απάντηση των εκεί «υπευθύνων» ήταν ότι οι επιτροπές ΚΕΠΑ λειτουργούν κανονικά και βγάζουν γνωματεύσεις και πως ότι πρέπει να γίνει, αφορά το ΥΠ.ΟΙΚ και ότι αν χρειάζονται κάτι οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΟΙΚ, μπορούν να πάρουν τηλέφωνο στο Εργασίας.

Τα συμπεράσματα, δικά σας…