Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το μέτρο αποδίδει: «Ανάσα» η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση

Οι επαγγελματίες έβαλαν πλάτη όλο αυτό το διάστημα για τη συγκράτηση των τιμών στα καταστήματα – Συνάντηση εμπορικών συλλόγων με Γρανά αύριο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

 


 

 

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες ο Π. Αρσονιάδης για τις ενέργειες του τοπικού ΟΕΒΕ, αναφορικά με το μείζον θέμα του ΟΑΕΕ και όχι μόνο, μεγάλη συζήτηση έγινε και για το μέτρο της μείωσης του Φ.Π.Α. στα καταστήματα εστίασης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ότι η μείωση του Φ.Π.Α. δεν «ακούμπησε» τους καταναλωτές, τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι αυτές δεν αυξήθηκαν, ειδικότερα δε από τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες του κλάδου απορρόφησαν τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στα προϊόντα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παναγιωτίδης, χαρακτήρισε τη μείωση από το 23% στο 13% ως μέτρο που συμβάλει στη συγκράτηση των ποσοστών της ανεργίας. Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Καβάλας σημείωσε, επίσης, ότι πολλοί επαγγελματίες του κλάδου δεν προμηθεύτηκαν το ειδικό σήμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν τις μείωσαν κιόλας, ενώ από την καθιέρωση του φόρου στην εστίαση στο 23%, πολλοί επαγγελματίες έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση στο 13% δίνει μια πρώτη ανάσα σε όλους όσους διατηρούν ανοιχτά τα καταστήματά τους, απασχολώντας ταυτόχρονα σχεδόν τις ίδιες θέσεις εργασίας με το προηγούμενο διάστημα, ενώ καταλήγοντας, ανέφερε ότι πολλές τοπικές επιχειρήσεις προέβησαν σε μειώσεις τιμών, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τη μείωση από τα χείλη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

 

 

Το άνοιγμα τις Κυριακές

 

 

Ο Βασίλης Λεμονίδης ρωτήθηκε για το φλέγον θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και υπογράμμισε για πολλοστή φορά πως ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας είναι κάθετα αντίθετος με αυτό, κατηγορώντας από την πλευρά του το κυβερνητικό επιτελείο ότι χρησιμοποιεί συνεχώς τεχνάσματα να εισάγει το θέμα αυτό μέσα από πολυνομοσχέδια, διευκρινίζοντας ότι το άνοιγμα τις Κυριακές δεν αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ανακοίνωσε πως ο Εμπορικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει εντός του Σεπτεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, από την οποία θα ληφθεί η απόφαση και εν συνεχεία θα κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια. Μάλιστα, αύριο θα υπάρξει σχετική συνάντηση των Εμπορικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά.