Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή”: “Άλλαξε τον κόσμο - Το έχει ανάγκη”


Στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Φαλήρου

 

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) κλείνει, φέτος, 45 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με το καθιερωμένο, πλέον, στην συνείδηση πολλών νέων Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή”. Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για 39η φορά και που ολοκληρώνεται –μετά από μια περιοδεία σε πολλά μέρη του νομού- στο Πάρκο Φαλήρου στην Καβάλα, στις 6 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο φέρει τον τίτλο “Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη”, παρουσιάστηκε χτες το πρωί σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ από τα μέλη της ΚΝΕ Βαγγέλη Φρυδά και Ξανθή Φακάκη.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Β. Φρυδάς επεσήμανε ότι “με ένα πλατύ άνοιγμα, οι οργανώσεις της Κ.Ν.Ε. απευθύνθηκαν με τον επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε στίχο του Μπρεχτ θέλοντας αποφασιστικά να δείξουμε ότι αυτή η άδικη και εκμεταλλευτική κοινωνία όχι μόνο μπορεί να αλλάξει, αλλά πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, της εξουσίας και των μονοπωλίων σημαίνει αγώνας για την νέα κοινωνία της ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, την σοσιαλιστική κοινωνία. Με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργατών και του λαού, αυτή η κοινωνία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νέας γενιάς.”

Στην συνέχεια ο Β. Φρυδάς τόνισε ότι “δεν είναι μονόδρομος αυτό που ζει ο νέος άνθρωπος σήμερα, δηλαδή η ανεργία, η αμορφωσιά, η εργοδοτική τρομοκρατία, το σάρωμα όσων κατακτήσεων είχε κερδίσει ο λαός με αγώνες. Μέσα από τις δράσεις μας επιδιώκουμε οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων να γίνουν ανταγωνιστές και ασυμβίβαστοι, περήφανοι και ανήσυχοι, εχθροί όλων των σάπιων ιδανικών που προβάλλει το σύστημα. Μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος και χρειάζονται πολλά.”, ενώ κάλεσε τους νέους να παραστούν στο φεστιβάλ και να καταθέσουν τις δικές τους γνώμες και απόψεις με σκοπό την συσπείρωση και την κοινή δράση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

             Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

             "Μόνος δεν είμαι, μα χιλιάδες...", αφιέρωμα για τα 45 χρόνια της ΚΝΕ.

             Συναυλία με το Δημήτρη Σταρόβα και το Γιώργο Χατζή.

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει παιδότοπος με το εξής πρόγραμμα:

             "Φαντάσου ότι έχεις ένα τρίτο μάτι που βλέπει την αδικία" - Παιχνίδια, κατασκευές, αφήγηση του παραμυθιού "Ο τριμάτης".

             "Αποχαιρετάμε το Καλοκαίρι" φτιάχνοντας τη δική μας κορνίζα.

             "Στέλνοντας το δικό μας μήνυμα για την ειρήνη", ζωγραφιά σε μεγάλο σεντόνι.

             "Παίζουμε Σκάκι" για παιδιά 9 - 13 ετών.

Ακόμα στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, ταβέρνα, κουβανέζικο μπαρ, γκράφιτι, θεματικές εκθέσεις