Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Θάσο: Συνέδριο ερασιτεχνικής αστρονομίας


Το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στην Θάσο στις 11 με 13 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Alexandra Beach Thassos Spa Resort στον Ποτό. Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους, φοιτητές και λάτρεις της επιστήμης. Σκοπός του είναι η διάδοση της αστρονομίας, η επαφή μεταξύ των ερασιτεχνών, αλλά και η γνωριμία με την Θάσο!

            Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει:

             Επιστημονικές μελέτες

             Παρατηρήσεις και Καταγραφές

             Eρασιτεχνικό εξοπλισμό

             Αστροφωτογράφηση

             Αφιερώματα

             Διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας

Αποστολή εργασίας

Το 8ο ΠΣΕΑ θα δώσει τη δυνατότητα στους συνέδρους του ή τους συλλόγους να δημοσιεύσουν τις προσωπικές τους μελέτες, σε όποια μορφή επιθυμούν.

             Εισήγηση: Παρουσίαση της μελέτης σας με οπτικοακουστικό υλικό κατά την διάρκεια του συνεδρίου.

             Αφίσα: Μπορείτε να δημοσιεύσετε αφίσα με την εργασία σας σε διαμορφωμένους χώρους του συνεδρίου.

             Έκθεση: Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε φωτογραφικό ή άλλο υλικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο του συνεδρίου.

             Ειδική Κατασκευή: Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω και επιθυμείτε να το δημοσιοποιήσετε.

 

 

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στις εργασίες του Συνεδρίου τρεις εκλεκτούς επιστήμονες, γνωστούς και αγαπητούς τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Ο τίτλος της συζήτησης: «Ο ρόλος της επιστημονικής γνώσης στη διαμόρφωση της συλλογικής σκέψης». Υπό αυτή την ομπρέλα, τα επί μέρους θέματα που θα συζητηθούν είναι:

             Η Αστρονομία ως κοσμοθεωρία – ιστορική ανασκόπηση

             Αστρολογία, εξωγήινοι και άλλα δαιμόνια

             Αλήθεια και Ομορφιά ως αντίβαρο της οικονομικής κρίσης και παραμυθία

             Ερωτήσεις από το κοινό

Επίσημοι προσκεκλημένοι

Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ.

Σταύρος Αυγολούπης, Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ.

Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας και φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των επιστημών στο τμήμα φυσικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Workshops

Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού μέσα από την πόλη

Στο εργαστήριο αυτό, θα παρουσιαστούν μέθοδοι και τεχνικές για την αντιμετώπιση της φωτορρύπανσης, πριν και μετά την φωτογράφιση - όπως στο στάδιο της επεξεργασίας - που με την χρήση τους κάνουν εφικτή την αστροφωτογραφηση αντικειμένων βαθέως ουρανού από περιοχές με μέτρια έως και έντονη φωτορρύπανση.

Φαρμακόπουλος Αντώνης

 

Αστρονομική Φασματοσκοπία: Προσαρμόζοντας έναν αστρονομικό φασματογράφο ταυτόχρονης σκόπευσης- οδήγησης σε τηλεσκόπιο

Στοιχεία Φασματοσκοπίας, φάσματα εκπομπής και απορρόφησης, μέτρηση της θερμοκρασίας ενός σώματος από το φάσμα του. Τεχνικές, ιδέες και επεξεργασία των δεδομένων. Τι συμπεράσματα προκύπτουν. Χρήση Οπτικών ινών σε φασματογράφο.

Αριστείδης Βούλγαρης

 

Εργασία καταγραφής φωτορρύπανσης

Το workshop θα παρουσιάσει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταγραφεί η φωτορρύπανση (οπτική παρατήρηση, μέτρηση με SQM, CCD κτλ) καθώς και μια μεθοδολογία οργάνωσης και προγραμματισμού των μετρήσεων ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια πανελλήνιας καταγραφής με κοινή μέθοδο από τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Ανδρέας Παπαλάμπρου

 

Εκπαίδευση-Διάδοση της αστρονομίας: Επιτόπου διαδραστικό και αλληλεπιδραστικό με τους συνέδρους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθητές ως παράδειγμα

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, είναι εμπνευσμένο από το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (www.worldspaceweek.org). Πρόκειται για έναν ετήσιο θεσμό, που διοργανώνεται κατά την περίοδο 4-10 Οκτωβρίου και έχει σκοπό την εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας.

Κατερίνα Γ. Αγγειοπλάστη

Νυχτερινές εκδηλώσεις και παράλληλες εξορμήσεις

Στόχος του συνεδρίου δεν είναι μόνο η διάδοση της επιστήμης, αλλά και η ανάπτυξη των επαφών μεταξύ των ερασιτεχνών αστρονόμων. Κάθε βράδυ ελάτε να γνωριστούμε στα μπαρ του ξενοδοχείο σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην αστρονομία.

Το πρωί της Παρασκευής: Επίσκεψη στον Θεολόγο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού

Ο Θεολόγος ίσως είναι το πιο γραφικό σημείο της Θάσου. Γνωρίστε την παλιά πρωτεύουσα του νησιού μέσα από την ξενάγηση του προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού στο λαογραφικό μουσείο και τους άλλους παραδοσιακούς χώρους του χωριού.

 

Το βράδυ της Παρασκευής: Αστροπάρτυ στο RoofGarden

Το roof garden μας περιμένει το βράδυ της Παρασκευής. Σβήνουμε τα φώτα σε όλο το ξενοδοχείο και απολαμβάνουμε τον νυχτερινό ουρανό της Θάσου απαλλαγμένο από φωτορύπανση μέχρι το πρωί. Την βραδιά μας θα ντύσουν μουσικά οι Consciousness federation.

 

Το βράδυ του Σαββάτου: Gala & Μουσική εκδήλωση

Λίγο πριν την λήξη του συνεδρίου, το βράδυ του Σαββάτου, βάλτε τα καλά σας και ελάτε να αποχαιρετιστούμε με ένα όμορφο δείπνο. Η βραδιά μας θα κλείσει με την συναυλία των Consciousness federation.

http://www.consciousnessfederation.com/

http://innersonar.com/

 

Βράδυ Κυριακής: Εξόρμηση στην κορυφή της Θάσου (1204 μ.) και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού

Μια άλλη όψη του νησιού! Με την χρήση δικών μας οχημάτων μεταφερόμαστε στην κορυφή της Θάσου (1204 μ.) για να δούμε από εκεί το ηλιοβασίλεμα και την θέα στην πόλη της Καβάλας, την Ξάνθη, τη Σαμοθράκη, το Άγιο Όρος, το Δέλτα του Νέστου και με ιδανικό καιρό τη Λήμνο και τις Τουρκικές ακτές! Μέχρι να πέσει η νύχτα επιστρέφουμε στην βάση μας, το ορειβατικό καταφύγιο (910 μ.). Η Σελήνη δύει στις 12.30π.μ. και από αυτή την στιγμή μέχρι το πρωί θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε σε συνθήκες με μηδενική φωτορρύπανση.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο επισυναπτόμενο δελτίο τύπου και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

http://synedrio.astrosfam.org/